03
Съб, Дек
19 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт
mirkooooooovМонтират се два нови кантара на изходящо трасе „Товарни автомобили“, което ще увеличи пропускателната способност с 30 процента
 
- Г-н Мирков, изминаха 6 месеца от разбиването на контрабандния канал с цигари на ГКПП Капитан Андреево, бяха извършени структурни и кадрови промени, каква е ситуацията в момента с незаконния трафик на акцизни стоки?
- Към настоящия момент е създадена много добра организация на работа и взаимодействие с колегите от Република Турция и възможностите за създаване и експлоатиране на такъв вид канал за трафик на цигари на практика са минимизирани, дори, бих казал, и елиминирани.
- Може ли да кажете, че водите успешна битка с трафикантите?
- Все още проблемна остава дребната контрабанда, извършвана от лица от пограничния район, но анализите показват, че дори този вид трафик на цигари е драстично намалял. Това е резултат от засиления контрол, който митническите инспектори осъществяват. Смятам, че за последните четири месеца беше свършена много работа в това отношение и съм категоричен, че ще продължаваме да работим в тази посока.
- Носи се усилено слух в Свиленград, че лидерът на ГЕРБ тук Иван Андреев, който е и кандидат за кмет, е заловен с 20 стека цигари на пункта. Вярно ли е това?
- Не коментирам слухове и не бих искал митницата като институция да става част от предизборната борба, но за да бъда коректен, ще отговоря на въпроса ви така: В Митница Свиленград няма данни за извършено от г-н Андреев нарушение на митническото законодателство.
- Стават ли по-изобретателни контрабандистите? Кои са най-невероятните места, където се крият цигари, например?
- Ежедневно нашите служители пресичат все по-нестандартни опити за трафик. Укрити стоки се намират на всевъзможни места, както в превозните средства, така и в самите лица.
- Отново има опашки от тирове пред пункта, въпреки разширението му. Какви са причините за задръстванията сега?
- Причините за създаването на опашки на излизане от Република България са няколко. В комбинация те водят до струпването на голям брой товарни превозни средства в подхода към пункта и на самата магистрала. От една страна, цикличността в движението в двете посоки, от друга страна, завършващите в момента строително – ремонтни дейности, както и в някои случаи неработоспособността на системите са част от причините за тези натрупвания на превозни средства. Важно е да се отбележи, че в момента ръководството на Агенция „Митници“ изключително активно работи за повишаване на пропускателната способност на пункта. Една от мерките, която вече се изпълнява, е монтирането и пускането в експлоатация на два нови кантара на изходящо трасе „Товарни автомобили“ и създаването на още две работни места. Това ще увеличи пропускателната способност с около 30 %.
- Повече от месец вече пунктът е без началник. Докога ще продължи това положение?
- В момента се обсъждат няколко варианта за избор на нов началник на пункта. Това е най-големият сухопътен пункт в Европа и отговорностите на него са изключително сериозни. Затова считам, че не бива да се прибързва и трябва да се направи възможно най-добрият мотивиран и обоснован избор.
- Наскоро извършихте кадрови рокади в митническите смени. С каква цел ги правите и ще продължи ли тази практика и занапред?
- Направените в смените промени целят да се създаде банка от служители, които да могат да са взаимозаменяеми и да бъдат натоварвани с по-широк кръг и по-големи отговорности при решаването на ежедневно възникващите казуси.
- Постъпват ли при Вас сигнали за корупционни действия на ваши служители? Смятате ли, че вземането на подкупи е отминала практика?
- При мен не са постъпвали сигнали, но смятам, че има какво да се желае в това отношение. Категоричен съм, че към всеки служител, осъществяващ по един или друг начин нерегламентирани или незаконосъобразни действия, ще се подхожда без никакъв компромис.
- Как се справят новите митничари, които след конкурс наскоро започнаха работа? Има ли напасване между младите и старите служители?
- С цел въвеждане в работната среда на служителите, които наскоро преминаха успешно през седеммесечен курс на обучение, с моя заповед бяха определени наставници на новите служители. Смятам, че това, като обучение в практическа среда, беше изключително полезно за тях. От 1 октомври всеки един от тях започва да работи без наставника си, именно защото вече има нужното сработване между служителите в смяната.
- Вие сте от София, докога мислите, че ще бъдете командирован тук като началник на митницата?
- Аз съм назначен на постоянна длъжност като началник на митница Свиленград, а не съм командирован. Престоят ми тук е за неопределено време и аз ще изпълнявам своите задължения докогато е необходимо.
Интервюто взе: Николай КОЛЕВ