Интервю
Инструменти
Шрифт
andreev
Иван Андреев: Свиленград заслужава повече!
 
Вярвам в доброто у хората. Ще вложа опита и мъдростта, които натрупах през годините за промяна, за нови работни места и за завръщане на младите хора в Свиленград
 
Иван Андреев е агроном по образование и мъдрец по призвание. Обичан от всички жители на Свиленград и околността, бай Иван, както с уважение го наричат приятелите му, бе избран лично от премиера Бойко Борисов за следващия кмет на Свиленград.
Хората, които го познават, знаят, че Андреев е човек с непоклатими принципи и висок морал. Щастливо женен за прекрасната си съпруга Нели, успял благодарение на дългогодишен труд и отгледал три прекрасни деца, Иван вярва, че е време да посвети опита на годините си на своята първа любов – родния му град.
 
- Г-н Андреев, много жители на Свиленград се чудят защо решихте да се кандидатирате за кмет, след като дълго време подкрепяхте кандидатурите на Георги Манолов. Какво промени позицията Ви?
- Решението ми да стана кмет е процес, който дълго време обмислях. Близките ми знаят, че това никога не е влизало в моите планове. Моят „кабинет“ са нивите и лозята и дори за миг не съм си помислял, че ще се кандидатирам за кмет. До преди няколко месеца. В продължение на дълги години граждани на Свиленград и околностите идваха при мен с молби за помощ – кой за съдействие пред различни институции, кой за лични проблеми. Всички те знаят, че съм правил всичко по силите си, за да им помогна. При мен започнаха да достигат истории за един самозабравил се кмет, за един забогатял с парите на хората градоначалник, който толкова се е “извисил”, че е забравил най-важното – човешките трудности, пред които се изправяме всички. Забрави собствените си приятели и всички, които бяха до него и му помагаха безвъзмездно и анонимно, за да се пъчи днес той, че сам е постигнал всичко. Истината е, че без ГЕРБ този град никога нямаше да усвои европейски средства – нито Гебран щеще да има канализация, нито болницата щеше да има модерно оборудване, нито градът щеще да има пречиствателна станция или пък спортна зала. Но заради неговото непристойно поведение, неуважение и загърбване на елементарни човешки принципи и морал днес аз съм тук, за да покажа на свиленградчани, че нашият град заслужава повече. И ще го получи.
- Защо Вие и ГЕРБ оттеглихте подкрепата си за Манолов?
- През годините винаги съм давал всичко от себе си, за да подкрепям настоящия градоначалник. Помагал съм както с идеи и контакти, така и със солидна политическа подкрепа. Помагал съм не само в качеството си на основател, а от няколко месеца вече и председател на местната структура на ГЕРБ, но и като човек и жител на Свиленград. След 12 години празни обещания и увещания, разбрах, защо казват, че човек трябва сам да си върши работа. Няма да имам морално право да критикувам и да се оплаквам от липсата на работни места в града, от лошата инфраструктура в околността и от факта, че децата ми не искат да се завърнат у дома, ако дори не съм се опитал самият аз да допринеса за промяна и да поема отговорност за нейното осъществяване. Знам, че Манолов ме нарича предател, но предател щях да съм към себе си, семейството си и жителите на този град, ако си затворя очите и позволя това безхаберие да продължи още 4 години. 12 години алчност стигат!
- Вярно ли е, че премиерът лично Ви е избрал за кандидат-кмет на Свиленград?
- Г-н Борисов също като мен е изключително разочарован от действията и приказките на Манолов. Самият факт, че днес Манолов е подкрепян от БСП след всичко, което ГЕРБ направи за Свиленград по време на неговото управление, може достатъчно да Ви говори пълната липса на каквато и да е лоялност и отговорност. След всичко, което се случи напоследък, премиерът бе категоричен и в личен разговор помежду ни потвърди, че оттук насетне аз съм неговият кмет и ще разчита само и единствено на мен. А той ме познава много добре и знае, че никога няма да го предам.
- Кое е най-важното, което искате да знаят свиленградчани за вас?
- Искам да знаят, че аз съм един от тях. Че това е моят роден град, че тук израснаха децата ми, тук създадох семейство и тук се радвах на най-щастливите години от живота си. Обичам този град. Страдам от това, че младите хора си тръгват. Тръгнаха си и моите деца. Едно време не беше така – знаете, че парковете бяха препълнени от майки с колички, училищата – от деца, а улиците – с младежи. Искам това време да се върне и знам как да го направя.
- Как?
Нещата са много простички, но чуждите интересите не позволят да се случат. Обществена тайна е, че местната власт упражняваше натиск върху фирмите в града да поддържат ниски работни заплати, а в същото време стандартът тук е висок. Защо? Защото колкото по-бедни са хората, толкова е по-лесно да бъдат лъгани и манипулирани. Някой има интерес населението на града ни да оскотява и аз знам кои са тези хора.
Зад мен стоят приятели, на които лично съм подал ръка и днес те жънат своите успехи. Те са от различни краища на България и са готови веднага след изборите да открият стотици нови работни места и да предложат на хората по-добри условия на труд. Има ли добри условия за живот и даде ли се възможност на младите хора да поддържат минимум среден стандарт на живот, съм сигурен, че голяма част от тях ще останат, а други ще се завърнат.
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление
 
{jcomments off}