04
Пон, Мар
30 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

6terewСрамувам се от постъпката на Сергей Станишев

 • Г-н Щерев, в понеделник се проведе пленум на общинската организация на БСП. Стигна ли се до оставки?

 • На самия пленум нямаше изявления за оставки. Разисквахме това, което сме обсъждали на две изпълнителни бюра, предшестващи пленума. Първото бе още след изборите. Тогава аз, като председател, заявих, че съм готов да поема отговорността - да си подам оставката, стига да я поискат, но не се прие. Разисквахме и въпроса цялото бюро да си подаде оставката, което обаче на фона на предстоящите предсрочни избори не е удачно. На второто събрание на бюрото искристализира идеята да се иска вот на доверие.

На самия пленум това предложение не бе обсъдено, защото другарят Атанасов поиска оставката ми като председател на партията и предложи състав от 5 души, които да управляват местната организация до провеждането на извънредна конференция. Двете му предложения обаче не отговарят на уставните норми и не бяха приети. По устав, дори и да си подам оставката, трябва да бъде свикана конференция, на която да се вземе решение дали да бъде приета или не.

 • А взе ли се решение за извънредна конференция?

 • Имаше предложение да се проведе извънредна конференция, но не беше прието. С оглед на събитията, които ни очакват – избори в края на септември или началото на октомври. За да стартира кампанията, трябва да има национална листа. За да има национална листа, трябва да има заседание на конгреса на БСП. За да има заседание на конгреса, трябва да минат събранията на основни партийни организации и конференции на общинските партийни организации, заседание на областния съвет, където се подрежда листата и се подава на националния съвет. Очертава се такива конференции да има през юли, освен ако националния съвет не промени уставния ред. Имайки предвид, че юли е след няколко дни, взехме решение да спазим реда, който националният съвет на БСП ще посочи. На тези конференции вече да се разискват въпросите за смяна на председателя.

 • Според Вас, ще се обсъждат ли тези кадрови въпроси на предстоящата конференция?

 • Лично аз държа да бъдат обсъждани, защото в такава предизборна ситуация не може да правиш организация за спечелване на изборите, когато зад гърба си нямаш пълна подкрепа.

 • Фактически на пленума не се е стигнало до кадрови промени. Какви въпроси тогава разисквахте на него?

 • Основното бе анализът на изборните резултати за Европейски парламент на нашата общинска организация. Междувременно дойде и анализът на националния съвет на БСП.

 • Съвсем накратко, какви са основните акценти в анализа на местната структура?

 • Оценката, която си дадохме, бе незадоволителна. Независимо, че ако сравним резултатите с тези от 2007 и 2009 г., ако сравним резултатите на нашата организация с тези в Хасковска област, показателите ни не са толкова лоши. Примерно, разликата в Свиленград между нас и първите – ГЕРБ, е 100 гласа, а между нас и вторите -ДПС – 60. Докато моите колеги в Хасково, Димитровград, Харманли, където управлява БСП, където бяха насочени пари по програми и икономически инвестиции, където помагаха представители от евролистата на БСП, от правителството и ръководството на партията, включително и Сергей Станишев, разликата е 800- 900 гласа от първите, а в Свиленград никой не дойде да помага. На този фон резултатите на свиленградската организация са добри, но все пак след успеха на парламентарните избори сегашният резултат е незадоволителен. Причините ги разделям на обективни и субективни. Към обективните спада лошата кадрова политика, която се водеше, особено в Свиленград. Винаги на национален и областен съвет сме казвали, че нашата община е специфична. Пазарът на труда се определя от граничните служби – митница, гранична полиция, БАБХ и изобщо всички организации, които са на границата. Те са едни от големите играчи на пазара на труда. Не може да са доминирани от ДПС и да мислим, че хората ще гласуват за нас. Вторият голям играч на пазара на труда в Свиленград са казината, хотелите, ресторантите, дори и някои производствени фирми, които са собственост или управлявани от турски граждани. Съвсем нормално е там да се настоява да се гласува за ДПС и основната част от електората да е техен. В чисто български секции, така да се каже, където няма нито един избирател от малцинството, има по 40 – 50 гласа, дадени за ДПС, което подкрепя твърденията ми. Към обективните фактори причислявам и неизпълнението на наши предложения към министерствата, свързани с икономически и инфраструктурни проблеми, като например рехабилитацията на пътищата от Свиленград за Студена и Сладун. Имахме и съвместни предложения с общинската администрация, които не са свързани с много пари, но, например, биха подпомогнали големия воден проект, който в момента се изпълнява в Свиленград. И те не бяха осъществени. На практика 2 дена преди изборите МС утвърди проекти на ОбА за 300 хил. лв. с активното съдействие на министър Драгомир Стойнев, но това не можа да стане достояние на хората. Да прибавим и това, че нито от държавните, нито от партийните ръководители пожелаха да дойдат в Свиленград на предизборната кампания за Европарламент.

 • Защо, наистина, никой от лидерите и кандидат- депутатите на БСП не дойде в Свиленград?

 • Защото трябваше да отговарят на много зададени въпроси за неизпълнени обещания. Например, въпросът, свързан с митничарите, които бяха уволнени, защото нямат висше образование. Направихме среща със Смиляна Нитова – депутат от Хасковски избирателен район, и с Катя Николова – секретар на изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Обещаха, че ще се задействат по въпроса, защото явно е несправедливо, но не намериха време нито да го поставят пред правителството, нито да се реши по някакъв друг начин. Съществуват, разбира се, много други примери, които подсказват, че не БСП управлява нещата, а някой друг. Към този пример ще прибавя и назначаването на областен управител от ДПС. Не искам да кажа нещо лошо за областния управител Кадир Исов, но е факт, че 3 месеца преди евроизборите бе назначен, а ДПС на парламентарните избори беше далече, далече зад нас. Това ясно показва кой всъщност ще решава проблемите в областта, в общините и т. н.

 • А кои са субективните причини?

 • Основната е, че не успяхме да убедим нашия електорат, че на тези избори трябва да се гласува. Второ – самите сътресения, които като организация имаме в ръководството и надолу по места. Натрупалото се отчаяние у хората и членовете ни вследствие от 25-годишния преход, през който винаги сме бити и вкарвани в ъгъла. Но не се намериха сили да се посочи вината на някои среди или ръководители на БСП. Повече от членовете на партията обаче са хора, които честно са дали труда и живота си през годините, за да я има България. Това обаче никой не го оценява.

 • Какви са взаимоотношенията ви на местно ниво с коалиционния партньор ДПС?

 • Бих казал, нормални. Нямаме противоречия поне в ръководствата. Правили сме съвместни срещи, ако е имало въпроси, сме ги решавали. За мен обаче едно е да седнеш на масата и да коментираш някои въпроси, друго е действията, които следват след това. Аз също споделям мнения, изказани на национално ниво, че действията на ДПС спрямо нас не бяха много почтени, особено в кадровата политика. Примери мога да дам и за Свиленград, но ще се въздържа, засега.

 • Какво е виждането Ви за бъдещето развитие на общинската партийна организация и евентуално да очакваме ли по-радикални промени на предстоящата конференция?

 • Ако въпросът е насочен към това дали ще остана начело на организацията, или не, той не е дискусионен, защото съгласно устава аз мога да бъда председател на партията два мандата, а сега съм в изтичане на втория. Според мен, е крайно необходимо здрави, морални сили и хора да оглавят общинската организация. Къде ще ги намерим и как, ми е трудно да кажа в момента.

 • Има ли подходящ човек, който да Ви наследи на поста?

 • Хора винаги е имало. Да не би назад в историята най-добрите и можещите да са управлявали нашата партийна организация? Винаги ще се намери кой да ме наследи на поста.

 • Вероятно сте мислили за Ваш наследник...

 • Не само съм мислил. По принцип, един председател на партийна организация още като поеме властта, трябва да започне да мисли за заместник. Много пъти сме говорили на пленуми и на конференции... труден е въпросът, защото няма подрастващи, на които да заложиш, да обучиш. И пак казвам, случващото се през последните 25 години влияе върху това. Обикновено младите хора са ляво настроени. Всички те искат да има равенство, свобода за реализация... Обикновено политическата обстановка в България смачква тези разбирания и ги препраща другаде. Затова след 25 г. мачкане на ценностната система на българина трудно се намират хора, които да оглавят партията и да следват принципите и идеологията й.

 • Как се отнасяте към последните политически събития и процеси, които текат в страната?

 • Силно съм притеснен и донякъде ядосан, защото смятам, че заради някакви частни интереси не се казва истината и се заблуждава народът. Най-вече го отнася БСП. Не виждам защо здравите сили в партията ни не се организират, не излязат пред народа и кажат истината за целия този преход, пък ако трябва и за преди него. Българският народ стотици години е устоявал на византийско, след това на турско робство, мисля, че ще дойде време пак да се пробуди.

 • Готвите ли се вече за изборите?

 • Готвим се, но нямаме нито тенджера, нито материали, които да сложим в тенджерата, така че не знам как ще се развият нещата.

 • Съмнявате се, че ще има избори наесен или...

 • Моето мнение е, че избори трябва да има възможно по-рано. Може да прозвучи като клише, но изборите са един вид „чистилище“. Всеки пред хората доказва това, което може и народът избира.

 • Какво е мнението Ви за решението на лидера на БСП Сергей Станишев да стане евродепутат? Не е ли един вид абдикация?

 • Абдикация не е, но иначе се срамувам от решението му. Срам ме е, защото, ако на много по-ниско ниво като бивш ръководител мога да се сравня с него, бих си оставил вратичка, че няма да ставам евродепутат, освен ако някакви интереси на европейската социалистическа партия изискават да ида там. А той беше категоричен, че в никакъв случай няма да напусне България. Сега извиненията му, че е необходим там, ми звучат като пародия, за което ме е срам. Като ръководител трябваше да си подреди нещата. Иначе е правилно, ако ПЕС има потребност от него, за да завие политиката на Европейския парламент по-наляво, да отиде да работи, стига да се постигне тази цел.

 • Коя политическа партия има най-силно влияние в Свиленград, според Вас, и на практика дърпа конците?

 • Както и да намалява влиянието на БСП в Свиленград, все пак ние си оставаме партията, която има най-много опит, познания в управлението на общината. Като влияние обаче в самите институции, които са в града, сега най-модерни са ДПС. Както казах по-горе, всичките структури на границата са доминирани от ръководители, които са или членове на ДПС, или техни симпатизанти. Другото, което също казах, са казината, собственост на турци (с изключение това на Росен Киришев), където работи голяма част от свиленградският електорат. На трето място, но не и по важност, е влиянието на кмета Георги Манолов. Като независим управник, той работи с всички партии и има много силно влияние върху управлението и нещата, които се случват в Свиленград.

 • Интервюто взе: Николай КОЛЕВ