23
Пет, Фев
27 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

Интервю със Славея Панайотова, президент на „АВИС 2006“

Агенция за недвижими имоти „АВИС 2006“ със седалище в Свиленград е посредник в сделки с недвижими имоти от 2006-та година. Тъй като офисите на агенцията се намират в курорти като Пампорово, Несебър и Поморие, дейността й е тясно свързана най-вече с ваканционните имоти, а 99% от сделките й са с руски граждани. Компанията е позната преди всичко на руския пазар, тъй екипът й е посетил над 20 изложения в Москва, Санкт Петербург и много други градове в Русия.

Правени са самостоятелни презентации в Татарстан, Казахстан, а скоро предстои официална визита в Сибир по покана на администрацията на една от областите там.

Фирмата е пълноправен член на Българо-руската търговско-промишлена палата и учредител и член на Управителния съвет на Сдружение „Брокери на имоти“. Президент на „АВИС 2006“ е Славея Панайотова

 

 • След срива на пазара на недвижими имоти през последните 4-5 години каква е тенденцията в момента? Наблюдава ли се съживяване, или кризата продължава да се задълбочава?

 • Най-трудните години 2009-2012 вече са зад гърба ни, от 2013-та се наблюдава бавно стабилизиране на имотния пазар. Много от строителните предприемачи успяха да преодолеят надвисналите ги фалити и продължиха финансирането на „замразените“ си обекти. Това обаче не означава, че цените са започнали стремглаво да вървят нагоре. Все още се регистрира спад на цените, макар и малък.

 • През годините на бума в Свиленград и региона имаше доста фирми за недвижими имоти, но много от тях преустановиха дейност. Колко са в момента?

 • В момента в Свиленград освен нашата агенция, има само още една, като изключвам офисите за продажби на имоти, които са собствени. Имам предвид офисите на строителните фирми в града. Те осъществяват директни продажби, а не посреднически услуги.

В малък град като нашия услугите ни рядко се търсят, и то най-често от хора от други градове, които имат бизнес тук. Повечето наши съграждани предпочитат директно да купят или продадат, за да избегнат плащането на комисионна за услугата. В големите градове агенциите за недвижими имоти имат много сделки, и то предимно с български граждани.

 • Как успяхте да се задържите на пазара след срива на продажбите? Много други фирми фалираха.

 • Доста труден момент преживяхме, имаше съкращения както на персонал, така и на текущи разходи. До голяма степен ни помогна симбиозата „оптимизъм плюс инат“. Знаехме, че като стигнем дъното, друг път, освен нагоре, няма. Нашата агенция буквално се съживи и пое нагоре, благодарение на няколко крупни сделки с руски компании. Както се казва „Братушките пак ни спасиха“. Много от нашите колеги на морето затвориха врати, за съжаление. Противно на масово наложеното мнение, че дейности като нашата не изискват особени разходи, това никак не е така. Освен стандартните разходи за заплати, осигуровки, наем на офиси, една агенция, особено ако работи с чужди граждани, има огромни разходи, свързани с участие в изложения и реклама, като цените в Русия са многократно по-високи от цените тук.

 • В момента най-често какви сделки се осъществяват? Какво се търси и какво се предлага на пазара в нашия регион и в страната като цяло?

 • Най-търсени остават малките жилища, около 60 кв.м, и то в големите областни градове. Купуват се най-често с кредит от банки. В селата, след бума на продажбите преди кризата, когато основно англичани купуваха евтини къщи, днес положението е в застой. Цените на селските имоти са паднали, а купувачи се появяват все по-рядко. Причина за това е и лошата инфраструктура, липсата на медицински услуги, магазини, както и регулярен транспорт. Но, за да не звуча песимистично, е необходимо да кажа, че информация на агенцията по вписванията за осъществени имотни сделки през първото тримесечие на 2013 година показва, че продажбите на имоти са с 23% повече на годишна база. Има лек ръст в цените както на на градските имоти, така и на ваканционните. Наблюдава се значителен ръст в наемането на офисни и жилищни площи /това важи и за Свиленград/.

 • Развихрилата се финансово-икономическа криза е в основата на драстичния спад на сделките. Има ли други причини за срива?

 • На този въпрос вече няколко години анализатори от имотния сектор дават противоречиви отговори. Нормално е в такава ситуация хората да свият като цяло потреблението, отделят се средства за стоки от първа необходимост, имотите остават на заден план. При бързо растяща безработица, нормално е човек да купи първо храна и лекарства. Според други пък, кризата помогна имотите да попаднат в нормалния ценови диапазон, тъй като преди това цените бяха драстично завишени.

Моето лично мнение е, че високи цени ще запазят най-добрите имоти, това са луксозните къщи и апартаменти, които са построени на места с напълно завършена инфраструктура и в атрактивни региони.

 • Накъде очаквате да се ориентират оцелелите предприемачи в новата пазарна реалност и кои са свободните ниши на пазара с наличие на търсене, но недостатъчно предлагане?

 • Ако трябва да говоря за нашия регион, поне в нашия офис идват хора, които търсят купувачи на имотите си, предлагат земи, стари къщи, апартаменти. От страна на купувачите, търсенето е преди всичко на офиси и апартаменти с една спалня, но не за покупка, а за „под наем“.

 • Как виждате бъдещето на пазара на недвижимите имоти?

 • Зависи от банките и от политическата стабилност в страната ни.

Интервюто взе:

Николай КОЛЕВ