04
Пон, Мар
30 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

ME PROTESTБезработицата е проблем 1 в общината, кметът назначава предимно роднини на гранични служители

Даниела Василева е един от организаторите на протестите през февруари в Свиленград. Впоследствие е избрана и за координатор на „Движение граждански контрол“ (ДГК) в общината. Тя е на 35 г., семейна с едно дете. Завършила е психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и международни отношения в СУ „Климент Охридски“. Даниела се занимава с частен бизнес – има агенция за недвижими имоти.

 • Даниела, „Движение граждански контрол“ участва в изборите, но успяхте да спечелите едва 0,5 % от гласовете. Очаквахте ли по-висок резултат?

 • При всички случаи сме доволни от вота, защото „Движение граждански контрол“ е един нов проект.

Трябва да имаме предвид, че за два месеца намерихме партия, с която да участваме, а и 15 - 16 хиляди гласоподаватели не са никак малко. Нямахме нито времето, нито парите да популяризираме идеите си. Кампанията ни започна една седмица преди парламентарните избори, защото преди това трябваше да направим структури във всички градове на страната.

 • Какво е мнението ви за новоизбрания кабинет?

 • Движението вече има декларация, с която не подкрепя кабинета Орешарски. Ние смятаме, че в този си състав той е договорка между олигарси, чужди лобита и незаконни организации. В декларацията сме посочили, че в новото правителството участват изключително спорни откъм обществена гледна точка министри, като Искра Михайлова, чийто съпруг е разследван за източването на Държавния резерв. Или като Мариана Георгиева-Бенчева, която преди изборите заяви, че ще работи за въвеждането на задължително изучаване на турски език в училищата, а сега ще отговаря точно за младежта и спорта.

 • Лично мое мнение е, че този кабинет е нестабилен и му давам максимум една година управление. Освен ако незабавно не заработи по най-наболелите въпроси на българите, като премахване на монополите, въвеждане на граждански борд към различните регулатори – ДКЕВР, СЕМ, КРС, КЗК, КЗП и др., запазване на гражданските съвети към отделните министерства, контрол върху банките, промени в Изборния кодекс и Закона за референдумите, независима съдебна система, въвеждане на електронно правителство и незабавно въвеждане на машинното гласуване.

  • Миналата седмица бяхте на национална среща на ДГК в Пловдив. Какво се случи там и какви въпроси дискутирахте?

  • Решихме, че трябва освен движението, да създадем и партия, с която да участваме в политическия живот. Двете обаче ще бъдат отделни структури. Обсъждахме и други организационни въпроси, като например изборния резултат и че при всички положения, ако се включим в следващите избори, то ще бъде със собствена партия.

  • Имате офис в Свиленград, където жителите на общината могат да споделят проблеми и оплаквания. Какви хора и по какви въпроси най-често идват при вас?

  • Да, имаме офис, който се намира в Свиленград на ул. „Парижка комуна“ 7А. При нас идват най-различни хора, но основният проблем в общината е безработицата и липсата на справедливост. Гражданите се дразнят най-много, че кметът на Свиленград Георги Манолов назначава на работа в ОбА и на други ключови постове жени, деца и близки роднини на митничари, гранични служители..., хора с възможности. В сайта на общинска администрация за по-голяма прозрачност трябва да бъдат публикувани автобиографиите и снимките на всички шефове на дирекции и отдели, както е в Интернет страницата на община Харманли.

  На 29 май внесохме нова декларация до кмета, в която са поместени жалби на граждани. Една от тях е, че в Свиленград не се пръскат с препарати всички дървета, а само младите. Старите дървета са пълни със зелени въшки и падат по главите на хората, цапат тротоарите и заразяват младите фиданки и всички растения наоколо. Нелепо е да се обезпаразитяват само част от дърветата. Да не забравяме, че точно старите и големи дървета дават най-много кислород и живот на планетата Земя. На три семейства от Райкова могила пък им е отказано правото на улично осветление, защото не са гласували за ГЕРБ. Не може в 21 век да се налагат рестрикции на хора, затова че са използвали правото си на глас според свободната си воля. Също така тези хора нямат контейнер вече 4 години, а плащат данък битови отпадъци.

  • Каква е стратегията ви оттук нататък? Бихте ли протестирали отново и вече за какво?

  • Въпреки че имаше разцепление между протестиращите в национален план, визията ни е за обединение, тъй като исканията ни са общи – всички се борим за по-добра България и за по-добър живот в нашата Родина. В много градове в чужбина, като Лондон и Париж, имаме също граждански инициативни комитети. Нашата цел е един ден повече от имигрантите да се завърнат в България и да подпомогнат страната с интелектуален капацитет.

  Засега протестите не са ни приоритет. Смятаме да се концентрираме върху гражданските проблеми и решаването им. При влошаване обаче на ситуацията в страната сме в пълна стачна готовност. Смятам, че хората все още не вярват в силата си и не знаят, че самите те могат да променят съдбата си и ситуацията в България.

  • Едно от исканията на протестите в Свиленград ви беше да получите достъп до постоянните комисии в ОбС. Как се развиват взаимоотношенията ви с местната власт?

  • Засега сме удовлетворени, тъй като вече ни уведомяват за заседанията на постоянните комисиите към ОбС – Свиленград и присътваме на тях. Кметът Георги Манолов удържа на думата си и ни отговори в 30-дневен срок на декларацията с искания от свиленградчани, подписана от 335 души. Продължаваме с декларациите с конкретни проблеми на гражданите и се надяваме те да бъдат решавани, както вече казах, внесохме такава в ОбА на 29 май.

  • Има ли нещо, което лично ти би желала да кажеш на свиленградчани?

  • Искам да призова съгражданите си да повярват в себе си и да отворят съзнанието си за възможностите, които имат. Особено по избори да се осведомят за кого гласуват от повече източници, за да не съжаляват в следващите 4 години. Ние, гражданите, сме суверенът и всичко зависи от нас. Ако престанем да се примиряваме с нещата, които ни дразнят, ще променим живота си и този на хората около себе си. Ние всички сме гражданския контрол. Отворени сме за будни и заинтересовани за бъдещето си хора. Който желае да се присъедини към нашето движение, може да го направи.

  Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА