01
Пет, Юли
19 Нови статии

Интервю
Инструменти
Шрифт

slavi-binev

Интервю с независимия евродепутат Слави Бинев

Страсбург, 14 март 2012 г.

- Г-н Бинев, как в момента се развиват нещата относно присъединяването ни към Шенген?

Ние утре ще гласуваме една резолюция срещу Холандия, но най-неприятното е, че дебати няма да има, а само изказвания на групите, което показва, че и тук има съобразяване с някои от по-старите членове на ЕС. Според мен липсата на дебати не е много правилнa, защото това, което се случва в Холандия, не е проблем, който засяга само България, той засяга цялата европейска конструкция. Тук има две забранени думи – едната е протекционизъм, другата е национализъм. Днес /сряда/ споделих пред едни холандски журналисти, че холандският премиер е направил изводите си за българите от контакта си с нашият премиер – Борисов, но българите са добри и хубави хора, които не трябва да бъдат наказвани и в никакъв случай не са второ качество. За жалост, може би тези изводи са направени въз основа на управлението в България, което действително е дискриминационно и тоталитарно. Не прави чест и на ЕНП, че подкрепя един такъв режим. Също така смятам, че ни наказват за Шенген не заради неизпълнени технически ангажименти, а заради неодобрение към политическата върхушка, която управлява в България. Наказват ни и заради това, че ние не минаваме към реалната демокрация, а комунистическата партия продължава да ни прилага една и съща хватка, създавайки си опоненти, които лесно да може да ликвидира – колкото се може по-некадърни, независимо дали те са преподаватели по политикономия, или са комунисти и генерали едновременно. Съветвам премиера на Холандия не да си връща на българския народ, а да дава едни по-ясни послания за неодобрението си към управлението на страната.

- Вчера Холандия изрази готовност при един следващ добър доклад на ЕК за България да преразгледа становището си.

Това са така наречените тактически движения. Аз мисля, че отлагането в никакъв случай не е в наша полза. Трябва да е ясно, че България ще получи добри решения и сигнали от ЕС, когато Бойко Борисов си отиде или влезе в затвора. Това е решението за България. Ние не трябва да лекуваме симптомите, а да лекуваме причината.

- Макар и неявно позицията на Холандия спрямо България и Румъния се подкрепя и от другите държави...

Разбира се. Няма съмнение, че партията, която в момента подкрепя холандския премиер, върши черната работа на цяла Европа. Това създава възможност да бъде ударена спирачка на България, наказвайки ни за това, че допускаме да продължава да ни управлява един диктатор. Това е сигналът, който получава България. За жалост медиите го интерпретират по друг начин, което ще означава още наказания за България и още спрени икономически реформи. Между другото аз подготвям доклада за Арабската пролет и там ясно е описано, че методът, с който Комисията може да влияе върху демократичните процеси, е именно спиране на финансирането на тоталитарни режими. Една от причините, поради които не влизат пари в България, е именно тази. Трябва да вземем нещата в свои ръце и да преминем към една истинска демокрация, а не да приемаме разни фалшификати, които да объркват пътя на хората.

- Като причина обаче за ударената ни „спирачка“ се изтъкват корупцията и контрабандата, както и нереформираната съдебна система.

Ако човек види справките от преди и сега, ще разбере, че се случва нещо много по-ужасно и по-голямо от корупцията. Корупцията по принцип е привилегия на управлението. В България няма само корупция, има престъпна корупция. Тя винаги е престъпна, но се има предвид, че е по-скоро престъпление по служба, най-вече с документи, но тук вече имаме убити хора, започват хора да се самоубиват и умират съвсем случайно и на съвсем случайни места. Тук вече не говорим само за престъпление по служба и търговия с власт, а става дума за нещо много по-голямо – престъпление срещу хора, срещу личности, срещу опоненти, срещу хора, които могат да кажат истината. Това е недопустимо.

- Какво е мнението Ви за състоянието по границите, правителството справя ли се с ограничаването на корупцията, контрабандата...?

Властите не са ограничили корупцията по границите, а са я увеличили. Преди ако имахме една държава, която беше на второ място по корупция в ЕС, сега имаме държава, която е на първо място. Ние бихме дори абсолютния лидер – Гърция. Ние в момента сме номер едно по корупция, която се осъществява най-вече по границите и най-вече с цигари и не само, защото, всички знаем, че цигарите вървят и с други субстанции. Такава е съдбата на този бизнес, поне така съм чувал. Самата ситуация говори ясно, че управляващите не само трябва да паднат от власт, а трябва да влязат в затвора. Те са нарушители не само на европейските закони, а и на човешките закони. Те затова затвориха безмитните магазини, за да могат да обхванат абсолютно и на 100% тази част от корупцията, защото, каквото и да си говорим, все пак там имаше някаква отчетност, което можеше да съживи до голяма степен икономиката на България.

- Споменахте безмитните магазини. Смятате ли, че затварянето им беше грешка?

Затварянето на безмитните магазини беше огромна грешка поради няколко причини. Първата причина е, че те не са затворени, за да бъде спряна контрабандата, а да се прелее в определено място. В безмитната търговия все пак има някаква отчетност, а в директната контрабанда няма никаква . Ако приемем, че тези магазини са били използвани за сива контрабанда, то в момента се върши изцяло черна контрабанда. Най-смешното е, че се наказват хора за 5 кашона цигари или за 5 кутии цигари, вместо да ме викнат да им покажа къде се продават цигари без бандерол на мастербокси и то във всички големи градове. Мога да покажа на премиера кои са главните контрабандисти, но той ще трябва да се лиши от голяма част от отбора си по футбол и по карти.

- В момента се прокарва идеята безмитната търговия по сухопътните ни граници да се възобнови. Има ли шансове това да се случи?

Това е закъсняла мярка. Първо, защото сега дори и да отворят безмитните магазини, ще трябва да ги затворят в най-скоро време. Имайте предвид, че ние изпуснахме трите години, в които можеше това да се случи. Второ, защото на премиера ни му е наакано дупето пред европейските институции и не би си позволил някакъв по-свободен ход.

- Значи отварянето на безмитните магазини е в сферата на илюзиите?

Аз бих казал, че това е в сферата на демагогията, защото това не би могло да даде ефекта, заради който се прави.

- Каква Ви е позицията относно влизането на Турция в ЕС? В момента се ширят мнения, че Европа трябва час по-скоро да присъедини Турция, ако иска да излезе от кризата.

Турция е най-старият кандидат-член на ЕС. Трябва да стане ясно, че Турция не е на дневен ред сега. Освен това, за да бъде приета Турция в Европа, тя трябва да изпълни всички показатели, които се изискват от ЕС. Те не са малко и са свързани най-вече с човешките права. Но тъй като самата Турция има много силен характер, това няма да стане просто ей така.

- Едно евентуално присъединяване на Турция как би се отразило на пограничните райони? Хората изказват опасения, че това би било гибелно за градове като Свиленград.

Не мисля, че би било гибелно. Ние имаме чудесни отношения с Турция и смятам, че трябва да бъдат развити.

- И все пак в един такъв район основните източници на доходи за голяма част от населението идват от границата. Ако тя падне, каква алтернатива има за хората?

Мисля, че този въпрос е много далеч във времето. Можем да мислим само за неща, които предстоят. Успокойте вашите съграждани, този казус в никакъв случай не чука на вратата на ЕС. Не казвам за добро или за лошо, но просто в момента не стои пред Европа. Проблемите пред Европа са страшно много и екстензивното й развитие е замразено. Тя първо трябва да реши проблемите в собствения си двор. Основните проблеми не са само Гърция, а това, че даваме акъл на други държави – като тези от Арабската пролет, където символ стана един полковник, а всъщност не виждаме, че в собствените си предели имаме джамахирии – като диктатурата в България и ни чака Европейска пролет, чийто символ ще стане един генерал. Това са проблеми, които са по-големи от икономическите такива, които се случват в Гърция. Проблемът на Гърция е външният дълг, а не социалният. България в момента има най-големият дълг. Има три вида дълг и Борисов плати с най-ужасния – социалния дълг, с мизерията, в която потопи своя народ и в срамотата, в която заби нашите майки, баби и дядовци. За жалост и в абсолютната безперспективност за нашите деца, лошото обучение, здравеопазване и т.н. Той плати с един дълг, който няма да може да изплатен с никакъв вътрешен или външен дълг. Това е най-лошият модел, който стои в момента пред ЕС.

- Как върви развитието на политическия Ви проект ГОРД?

Аз се опитвам да върна естествените процеси в страната. В момента всички свободи се потъпкват с железен полицейски ботуш. Много боли, когато те ритат с полицейски ботуш, но най-боли, когато те рита цървул. Аз няма да го допусна нито за себе си, нито за своите близки и своите деца. Аз не искам да бъда от тези, които спадат към максимата “В края на краищата такива си ги избираме ние”. Аз няма да си избера такива или да гласувам за глупаци и хора, които да ме водят към провала. Ние ще създадем нещо, което да обедини всички достойни хора и хора, които са доказали, че са успешни и не са обвързани с предишни правителства. Коалицията ГОРД ще бъде едно образувание от хора с различни политечски виждания, които искат да върнат демокрацията в България. Ние ще трябва да обърнем моделите за управление на страната, които да не бъдат разни чобани и пъдари, какъвто е настоящият премиер. Ние създаваме ГОРД, за да можем да дадем алтернатива на хората, които искат тяхната съдба да бъде свързана с успеха, а не с мизерията, оправданията и прехвърлянето на “горещия картоф”.

- Къде в политическото пространство ще позиционирате Вашия проект?

В момента в света политическите идеологии нямат никаква стойност. Има една единствена доктрина и това е жизненият стандарт на хората. Смятам, че не трябва да се лашкаме вляво, вдясно или в центъра, ние просто трябва да създадем една нова демократична система, където политическите партии да бъдат само технологиите за извършване на това, което трябва да се направи. Ние трябва да се преборим със старото, на което са емблема и Костов, и Станишев и най-вече Бойко Борисов. Ние трябва да се преборим с хората, които идват от миналото, от сенките и нямат разбиране за това, което е демокрацията.

- Какъв подход ще използвате за самото развитие на коалицията – екстензивен или интензивен?

Да, има разлика между екстензивно и интензивното развитие, но аз смятам, че един съчетан метод е изключително важен. В политическия проект ГОРД текат две основни линии – регионалните клубове и комисиите по проблеми. Тоест, това ще бъде едно съчетание по проблемите на страната и проблемите на регионите. Във всички случаи ние ще се развиваме и екстензивно, тоест ще имаме представителства във всяко едно населено място, във всяка една керемида, както казват хората. Мисля, че вече малко са хората, които искат да бъдат роби на Бойко Борисов, защото той се държи точно като робовладелец, дори със своите министри. Свободата е вътрешна потребност и тези хора никога не могат да бъдат богати, колкото и да смятат, че добре са се продали, защото са едни богати сервитьори. Истински богатите хора са хора с характер, които по никакъв начин няма да продадат свободата си. Тук разделението е ясно – гордите хора, хората, които искат да припознаят успеха за свое кредо отиват в ГОРД, тези, които искат да бъдат роби, да слугуват и да се мазнят отиват в ГЕРБ. Това няма да бъде примерът, който аз ще завещая на своите деца. Тук не става дума за някаква лична вендета, а за лична позиция. Аз съм човек, който в рамките на света може да мине за заможен и бих могъл да живея уютно навсякъде по света, но аз съм избрал да живея в България и казвам – стига, това не може да продължава повече.

Интервюто взе:
Цанислав КОЛЕВ