Интервю
Инструменти
Шрифт

-        Г-н Тодев, изминаха две години от създаването на Комисията по мониторинг към СДС в Свиленград, чийто председател сте вие. Каква е равносметката за този двегодишен период от работата на комисията?

-        Комисията бе създадена преди две години по модел на Християндемократическата партия в Германия. Основната й цел е чрез нея да се осъществява граждански контрол върху работата на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, на територията на община Свиленград. Хората се обръщат към нас, подават жалби и сигнали, ние ги проверяваме по наши пътища и съответно, ако намерим за необходимо, сезираме съответните компетентни органи, като приоритет при работата ни е да сезираме ОЛАФ, ГРЕКО и ДАНС. Това са институциите, на които ние предоставяме събраната от нас информация.

-        По какви въпроси най-често се обръщат към вас гражданите?

-        Основно се жалват относно проблемите, които имат на границата с митницата. При мен са идвали както митнически служители, които са уволнени, контактувал съм и с български и чужди търговци, осъществяващи внос-износ, срещал съм се с шофьори на тирове от различни държави. Така че имаме информация от различни източници за това какво става долу на границата.

-        Тая тема е доста широко застъпена напоследък във връзка и със съкращенията, които бяха извършени неотдавна. Какво точно искат от комисията жалващите се?

-        Лично при мен като председател на комисията са идвали уволнени митничари при последните съкращения и лично те са заявявали пред мен, че им е омръзнало да си плащат, за да ходят на работа. Тези думи, които те споделиха, аз няма да ги коментирам, но оставям на обществото и на читателите на вестника да преценят дали това са нормалните условия за работа в митницата.

-        Някакви доказателства представят ли?

-        Има и доказателства, които сме дали там, където трябва. В момента се работи по тоя въпрос и мисля, че в скоро време ще има резултат от нашата работа. Аз като председател на Комисията по мониторинг съм доста добре информиран какво става на границата и, ако трябва да използвам думите на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, ще кажа: Ако изговоря всичко, което знам, на доста митничари ще им паднат зъбите. По тези сигнали се работи и бъдете сигурни, че ако този стил и метод на работа, който се налага на митницата, не бъде променен, тези показни арести, които гледате по телевизията, много скоро ще ги видите и в Свиленград на живо. До месец – два и тук могат да защракат белезниците.

-        Искате да кажете, че сте предоставили и съответните документи и факти?

-        Да. На базата на тях у нас се оформи мнението, че началникът на митницата не е за този пост и трябва да подаде оставка. Искаме оставката на Филип Александров не заради личността, а поради редица обективни факти. На първо място това са безпринципните уволнения, които наскоро бяха извършени. Абсолютно нелогично е митничар, който през нощта е заловил 50 кг хероин на гарата, на сутринта да получи заповедта си за уволнение. Абсолютно необяснимо е митничар, който за един месец е съставил 12 акта за нарушения, да си отиде, а да остане на работа служител, който не е написал нито един акт през целия си стаж. Ние от СДС категорично се разграничаваме от подобна кадрова политика, ние не стоим зад тези уволнения и се дистанцираме от тях. Другото, което искам да подчертая, че ние не можем да се съгласим, че на работа остават хора, които всеки ден пътуват от Раднево, Хасково, Нова Загора, а местните, свиленградчани с дългогодишен опит, ги уволняват. При положение, че щатната заплата в митницата е 400 – 500 лева много ми е интересно как тези хора всеки ден пътуват по над 100 – 150 км с колите си и парите им стигат.

-        През 1997 г. по време на управлението на СДС също бяха извършени мащабни уволнения – над 110 души бяха освободени тогава. Каква е приликата и разликата между тогавашните и сегашните уволнения?

-        Приликата е може би в това, че станаха скоро след смяна на правителството. Разликата е, че сега уволненията се извършват абсолютно безпринципно и не почиват на никаква прагматична основа. Аз оставам с убеждението, че не се уволняват служители, които трябва да бъдат уволнени, а такива, които не желаят да влязат в определени схеми. Ние предлагаме да бъде въведен американският модел на работа в митниците – този, който се практикува на американско – мексиканската граница. Тъй като там се извършват изключително голям брой контрабанди от Мексико за САЩ, американското правителство е въвело правилото всички митничари да минават на детектор на лъжата всяка година и да отговарят на въпроса „Лоялни ли сте към САЩ?“. След като най-развитата демокрация в света е сметнала това за много полезно, защо и ние да не можем да въведем това правило за свиленградската митница? Всяка година митничарите да застават пред детектора и да отговарят лоялни ли са към българската държава.

-        Но уволненията се извършват от ръководството на Агенция „Митници“, не от тукашното.

-        Формално да. Аз като адвокат имам опит в трудови дела и знам, че винаги има субективен фактор. Прекият ръководител предлага кой да бъде махнат. Но ние не гледаме субективно, гледаме показателите. Нас ни интересуват обективните факти. Агенция „Митници“ като държавна институция, финансова институция, има спуснат план и всяко тримесечие този план трябва да бъде спазван. Мен ме интересува дали митницата си е изпълнила плана за първото тримесечие. Вторият показател е каква е събираемостта в процентно отношение спрямо същия период миналата година. Там също имаме намаляне на показателите. Нека стокооборотът да е намален заради световната икономическа криза. Какво обаче направи ръководството, за да се избегнат тези загуби? Какво направи да пресече онези механизми, по които средства се отклоняват и не се събират? Не може да се оправдават всички с икономическата криза.

-        Какви други сигнали разглежда вашата комисия? Защото Свиленград не е само митница...

-        Следим работата и на местната законодателна власт – Общинския съвет. Наблюдаваме всеки един от общинските съветници – как гласува, има ли колизия на интереси, спазват ли се някакви политически платформи, законосъобразни ли са решенията, които се вземат. Също контролираме и изпълнителната власт – кметът и общинската администрация; съдебната система – съд, прокуратура, следствие; полиция...

-        Казахте, че сте пратили някакви материали на ДАНС. За какви материали става въпрос? Писмени доказателства?

-        Всякакви материали. Като свърши разследването, те ще ви кажат. В момента се работи по тях, ще чуете резултата.

Интервюто взе:

Николай КОЛЕВ