07
Сря, Дек
26 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

От пожарната ще глобяват за неизправна техника

През седмицата стартира жътвената кампания в общината. Първи прибирането на реколтата започна един от най-едрите зърнопроизводители в региона – Петър Глушков. В понеделник той едновременно зажъна полетата с рапица и ечемик. Очаквам около 20-25 юни да започна и жътвата на пшеницата, но все пак това зависи от климатичните условия, каза Глушков. Постепенно в кампанията ще се включат и останалите стопани в общината.

Кольо Беев предвиждаше да пусне комбайните в нивите си на 14 юни, но поради обилните дъждове в четвъртък жътвата се отложи. Засега местните фермери се въздържат да прогнозират какви ще са добивите. Някои от тях споделиха, че проливният дъжд, който се изсипа на 13 юни върнал надеждите им за добър добив от пролетниците – слънчоглед и царевица.

По данни на Общинска служба „Земеделие и гори“ тази година в Свиленградско са засети 5 350 дка рапица, 18 900 дка ечемик и 61 620 дка пшеница.

От Районната служба по пожарна безопасност и спасяване /РСПБС/ предупредиха, че в жътвената кампания може да се използва само селскостопанска техника, която е преминала технически преглед при огнеборците. Ако машините отговарят на изискванията, пожарникарите им поставят специален стикер. По време на цялата кампания от РСПБС ще извършват проверки дали техниката е изправна.

Диляна ЦВЕТКОВА