26
Сря, Ян
27 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Отслужиха молебен за дъжд в Момково и Димитровче

Реколтата в Свиленградско е застрашена, алармират фермери. Земеделските производители са притеснени заради продължителното засушаване в района. Вече повече от месец и половина не е имало валежи със стопанско значение, оплакаха се арендатори. Те са категорични, че дори на този етап вече може да се говори за понижаване на добива от всяка земеделска култура с около 20 – 30 % от очакваното.

Най-тежко е положението при есенниците, заяви Петър Глушков, един от крупните земеделци в региона. Той обясни, че в момента житото формира класовете си и има остра нужда от влага. Според Глушков, ако скоро няма по-обилни дъждове, е възможно дори очакваните добиви да бъдат с 50 % по-ниски (около 150 кг/дка). По думите му класовете били дребни и пожълтели.

Заради благоприятното време през зимата и валежите през април производителите от Свиленградско предвиждаха по-добра реколта от зърно тази година. Надеждите им бяха, че цените също ще са високи заради по-слабите добиви, очаквани в другите райони по света. В момента обаче тенденцията се обърна. Има вероятност цените на житото да паднат, а добивите ни да се свият заради сушата, коментират производителите.

Липсата на влага е проблемна и за развитието на пролетниците - слънчоглед и царевица. Заради сушата има опасност посевите да не могат да се развият нормално, добавят земеделци. Според тях, ако времето се задържи дълго такова, реколтата наесен няма да бъде добра. За тотално унищожение не можело да се говори, но добивите щели да са много по-малки от миналата година.

Силният вятър преди няколко дни пък помля рапицата, оплака се Петър Глушков. На места тя полегнала, а някъде дори стъблата били пречупени. Това щяло да затрудни жътвата и дори да намали добивите. Очакванията ни за рапицата бяха високи, но няма да се оправдаят напълно, сподели още Глушков.

Отчаяни земеделците от Момково, които основно се препитават с производство на плодове и зеленчуци, потърсиха спасение от сушата в молитвите си. На 26 май архиерейският наместник отец Константин и отец Георги от църквата в кв. Гебран отслужиха молебен за дъжд. Кметът на селото Трифон Трифонов пък дари овца за курбан. Ритуалът обаче не хвана дикиш, жалват се притеснени жителите на селото. Вечерта се заоблачило, но от небето паднали едва няколко капки дъжд, които дори не успели и да измият праха по улиците. Седмица преди това в с. Димитровче също бе отслужен молебен и даден курбан, но сушата продължава и до днес.

Диляна ЦВЕТКОВА