07
Нед, Авг
25 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Имаме намерение да изплатим субсидиите за единица площ до края на януари, но с конкретна дата не се нагърбваме, споделиха от фонд „Земеделие“. Парите ще трябва да стигнат до банковите сметки на повече от 1 500 фермери от общините Свиленград и Любимец. Помощта ще се изплати на всички земеделци, които обработват поне 10 дка ниви или минимум 5 дка плодни градини. За декар ще се плащат по 26 лв. Пари ще вземе всеки, който е кандидатствал за това подпомагане пред фонд “Земеделие” от март до юни миналата година.

Европейската комисия разреши изплащането на тези субсидии да стартира в целия ЕС по-рано, още от 16 октомври 2012 г., вместо да се чака декември, както е по регламент. Страната ни не се възползва от тази възможност и остави плащанията за след Нова година. Целта бе да не се допусне скачане на бюджетния дефицит в края на годината. Макар субсидиите да са от ЕС, те се плащат първо от хазната и след няколко месеца ЕС ги възстановява.
Това решение на управляващите доведе до негодувание сред фермерите. Те се възпротивиха и срещу факта, че 2013 г. е първата от влизането на страната ни в ЕС, в която националният бюджет няма да съфинансира с нито лев тези субсидии за нивите. Въпреки това трябва да се отбележи, че за първи път българските земеделци влязоха в положението на правителството и тракторите и комбайните им не стигнаха до центъра на София в знак на протест. За сравнение, в края на 2011 г. над 350 з
емеделски производители от Хасковска и Старозагорска област окупираха Руския паркинг пред Капитан Андреево. Поводът за недоволството в сектора тогава бе орязването на средствата за земеделие с 230 милиона лева в проекта на бюджета за 2012 г.

Диляна ЦВЕТКОВА