26
Сря, Ян
28 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

От Горското очакват 100 хиляди лева по проект за залесяване на 200 дка с дъб край Младиново

12 хиляди фиданки от хибридният сорт евро-американска топола ще бъдат засадени по левия бряг на р. Марица (между Любимец и Момково), съобщиха от Горското. Залесяването на 289-е дка започна във вторник и трябва да приключи до Коледа. След като порастнат, тополите ще бъдат използвани за добив на дървен материал. Още 40 дка пък са предвидени да се попълнят с тополи от същия вид. За целта са подготвени още 2 хиляди дръвчета. Фиданките са произведени в разсадника на лесничейството в кв. Гебран.

От Горското съобщиха, че са започнали възстановяването разсадника. Теренът бе залят по време на наводнението. След бедствието почвата се уплътнила и трябвало да бъде разрохкана и аерирана. За това ще бъде риголвана на дълбочина 80- 100 см. Освен това ще бъде подменена оградата, като ще се поставят нови колове и мрежа тип магистрална с обиколка 1 200 м. За цялото реновиране на разсадника ще бъдат изразходвани около 38 хил. лв. собствен капитал, подчертаха от лесничейството.

Тази година Държавно горско стопанство внесе и документите по проект по Програма за развитие на селските райони („Повишаване на горския потенциал“). Мярката се отваря от догодина и трябва да се изпълни до 2014 г. При одобрение Горското ще получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 100 хил. лв. С тези пари 200 дка в землището на с. Младиново трябва да бъдат изчистени от храсти и драки. След това ще се направят орни пояси, които да бъдат залесени с местни дървесни видове, основно дъб.

Диляна ЦВЕТКОВА