27
Съб, Ное
22 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Над 86 000 декара засети в общината. Високите изкупни цени на зърното стимулираха стопаните

Скок на площите с есенници се наблюдава тази година. Над 86 000 дка са засетите ниви в Свиленградско след приключване на кампанията, съобщиха от общинска служба „Земеделие". Най-много е пшеницата- 61 620 дка, за сравнение през 2011 г. е била 50 070 дка. Следва ечемикът- 18 900 дка, което е с 4 000 дка повече от лани. Двойно са се увеличили площите с тритикале- 1 050 дка. Единствено при рапицата няма промяна- 5 350 дка.

Производители споделят, че високите изкупни цени на зърното тази година са основната причина за увеличението на засетите ниви. Още в началото на жътвената кампания то се търгуваше за 350 лв./ тон, като само за 10 дни се вдигна на 400 лв./ тон. В момента се продава на 420- 440 лв./ тон, но цената му още расте, споделиха земеделци. Друга причина за преориентирането на стопаните и скока на площите с есенници е, че тази година те се подлъгаха и масово насяха нивите си със слънчоглед, а заради сушата добивите бяха трагични. Вместо обичайните 150- 200 кг./ дка, производителите не успяха да приберат и по 100 кг./ дка.

Всички стопани могат да разчитат на повече пари през следващата година, въпреки орязаните държавни субсидии за зърнопроизводството. Парите за сектор земеделие, предвидени в бюджет 2013 г., са нетно с 200 млн. лв. повече от тази година, каза финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от Фокус. Част от тези пари обаче ще отидат за подпомагане производството на плодове и зеленчуци. Шефът на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева пък съобщи, че се създава нов регистър за земеделските земи. Неговата цел е по-лесно и точно разпределяне на европейските субсидии. В регистъра ще са описани парцелите и хората или фирмите, които ги използват. Така няма да се дублират искания за европари и ще отпаднат санкциите за земеделските стопани.

Диляна ЦВЕТКОВА