17
Нед, Окт
22 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

DSC 62Между 6 лв. и 6,5 лв. за килограм дават фирмите

И тази година производителите са недоволни от изкупните цени на тютюна. Кампанията вече стартира в Левка, Мустрак, Студена, Младиново и в други села от общината. Качеството на реколтата е добро, но парите не ни удовлетворяват, сподели Живко Желев, тютюнопроизводител от Мустрак. Трябва да ни плащат по 7 лева за килограм, а експертите оценяват суровината между 6 и 6,5 лв. За сравнение една кутия цигари е 5 лева. Някои дават стоката си и за тези пари, но аз не, споделя още той.

Желев приканва и останалите да се присъединят към него и да отстояват по-висока стойност на продукцията. Като бъдем единни и не продаваме тютюна за 6 лв., експертите ще вдигнат цената, поясни той.

Според производителите стойността на „зеленото злато“ е малко по-висока от миналогодишната, но горивата, торовете, енергията, водата за напояване са поскъпнали. Те са изчислили, че на килограм тютюн разходите са им около 5 лева. Затова протестират и настояват изкупната цена да е такава, че не само да си покрият разноските , но да им остане и печалба. Имаме пълно основание за исканията си, защото българският тютюн е един от най-екологично чистите, категорични са те, което го прави уникален. В Гърция изкупните цени са доста по-високи- 8 евро за килограм, а качеството е много по-ниско.

Тютюнопроизводителите изказаха възмущението си, че няма контрол върху фирмите и подозират картелно споразумение между тях. Твърденията им се подкрепят с факта, че експертите предлагат за цигарената суровина еднаква стойност, а един от оценителите дал 6,90 лв. и го уволнили. Въпреки това призовават изкупвачите да оценят качеството на тютюна и да повишат цените. Ако апелът им не бъде уважен, производителите са решени да се опитат да обявят 2013 г. за нулева и да не сеят тютюн.

От тази година Националната асоциация на тютюнопроизводителите вече е член на европейската и световна браншови организации. Те са получили уверения от партньорите си, че за следващия програмен период 2014-2020 тютюнджиите ще получават доплащания, равни на тези в останалите страни от Европейския съюз.

Диляна ЦВЕТКОВА