19
Чет, Май
29 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

nadq kazakova 007 1 Добивите слаби, изкупните цени по-високи

 

Гроздоберът върви с пълна пара. Тази година, заради продължителната суша, лозята узряха по-рано. Бързаме да приберем гроздето, защото зърната ще станат на стафиди, казаха лозари. Тежката зима, късната дъждовна пролет, горещото и сухо лято се оказаха пагубни за добивите от грозде в Свиленградско. В много от масивите спадът е дори 50 %.

Някои от по-едрите производители вече почти са приключили с брането. Тая година гроздовата реколта е зле, жалва се Марин Беев. Имаме 1000 дка лозови масиви. Още не сме свършили нацяло с кампанията, но средните добиви от декар се очертава да бъдат около 400 кг. За сметка на това качеството е по-високо от лани. Смело може да заявя, че в региона сме производителите с най-качествено грозде.

Винарска къща Катаржина Естейт пък откри кампанията с арт пленер. Белите сортове са напълно обрани. 500 тона грозде вече са в бъчвите. Мерлото и останалите червени сортове са на привършване. Очаква се да са около 1500 тона. За наше щастие процентът засегнати лозя, и то само в някой от собствените ни масиви, е пренебрежително малък на фона на общия обем от грозде, което събираме, казаха от шатото. Жегите от своя страна допринесоха за богатото плододаване и сочността на лозата ни. Реколтата е само с 15 %- 20 % по-слаба от миналата година, защото всичките ни масиви са с капково напояване. За по-ниските добиви повлияха пролетните дъждове по време на цъфтежа.

Заради слабата реколта изкупната цена на виненото и десертното грозде тази есен е от 20 до 40 стотинки по-висока от миналата година. Килограм винено грозде се изкупува между 0,60 и 0,90 лв., а десертното дори е стигнало 1,30 лв. Въпреки това лозарите не са доволни, защото по думите им по-високата изкупна цена няма да може да компенсира разходите.

Диляна ЯНКОВА