16
Вт, Авг
24 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Добивите ниски, изкупната цена около 900 лв/ тон. Очаква се поскъпване на олиото

Слаби добиви от слънчогледа отчитат тази година тукашните земеделски производители след старта на кампанията по прибирането на реколтата. Първите данни показват силно понижение на средния добив от декар. За тази година той ще е около 100 килограма, а на места дори и по- нисък. Като се има предвид, че нормалните добиви от маслодайната култура за региона се движат между 150- 200 кг от декар, тези количества са трагични.

Засушаването унищожи реколтата, признаха земеделците. Толкова зле не е било от много години, твърдят те. Половината пити са празни, а големината им е колкото човешка длан. Изкупната цена тази година на маслодайната култура трябва да е 920- 1000 лева на тон, за да могат да се покрият разходите, каза Петър Глушков. В момента тя е между 840- 900 лв/ тон. За сравнение миналата година цената е била 650 лв/ тон.

По данни на Общинска служба „ Земеделие и гори“ тази година производителите от община Свиленград са засели 29 400 дка със слънчоглед. През 2011 г. площите с маслодайната култура са били 21 360 дка.

Освен, че добивът е мижав, маслеността на слънчогледа също е ниска. Недостатъчно налятата семка прави суровината некачествена, казват от маслобойните. Дори и в най- добрия случай се очертава минимална борсова цена на олиото от 3 лв. Като се има предвид, че стартовата цена на зърнената култура е 840- 900 лв/ тон, това е напълно оправдано. Неизбежното поскъпване не се дължи само на високата стойност. Увеличението на тока с 13% от 1- ви юли и галопа на горивата, които претърпяха 5- то поскъпване в рамките на месец, също са определящ фактор. Няма как това да не се отрази на крайния продукт, но колко точно, ще се види след прибирането на слънчогледа. За сравнение миналогодишната реколта предложи олио, при това с много по- високо качество, за 2,20 за литър.

Диляна Цветкова