09
Вт, Авг
27 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

След няколко месечно чакане най-накрая тютюнопроизводителите получават премиите си за реколтата от миналата година. Изплащането на дотациите стартира в четвъртък. Както и миналата година, тукашните стопани взимат парите си от свиленградския клон на „Търговска банка Д“.

Премиите се раздават по график. Първи в четвъртък – 5 август, ги получиха тютюнджиите от Мустрак, Райкова могила и Равна гора, а на следващия ден – стопаните от Младиново, Пъстрогор и Костур. В понеделник – 9 август, в банката трябва да отидат производителите на цигарена суровина от селата Студена, Дервишка могила, Михалич, Пашово и Щит. На 10 август /вторник/ премиите ще получат стопаните от Левка, Димитровче, Момково, Сладун, Чернодъб и Генералово, а на следващия ден – от Свиленград, Капитан Андреево, Сива река и Мезек. Направили сме графика за улеснение на хората и на служителите в банката, казаха от тукашния клон на „Търговска банка Д“. Целта е да не се струпат много хора наведнъж и раздаването на парите да върви спокойно, допълниха от там. Направена е необходимата организация, като кметовете на селата са уведомени за съставения график. От банката обясниха, че не е фатално, ако някой от тютюнопроизводителите пропусне определената дата. Срокът за изплащането на парите е 60-дневен, като започва да тече от 5 август, така че всеки стопанин може да дойде да си получи премиите през който и да е работен ден от този период, казаха от свиленградския клон на финансовата институция.

По списъците, получени в банката, тютюнопроизводителите в община Свиленград са около 390. Съгласно решението на Управителния съвет на фонд „Тютюн“ премиите за дребнолистните сортове - „Басми” и „Каба Кулак”, са съответно по 3,20 лв. и 2,08 лв. за килограм. Едролистните сортове пък - „Вирджиния“ и „Бърлей“, ще бъдат субсидирани със съответно 1,46 лв. и 1,45лв. за килограм.

Елена МИХАЛЕВА