17
Сря, Апр
22 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Непроменен остава налогът за фирмите. Преценихме, че таксата за фирмите е достатъчно висока, а и населението е основният производител на битови отпадъци в ежедневието, обясни Живко Великов.

По данни на общината от началото на 2009 г. досега от такса смет са събрани 711 000 лв., като се очаква до края на годината да станат 720 000 лв. Миналата година от налога в хазната са постъпили 673 000 лв., като приносът на населението е 45 % от общата сума, а останалите 55 % са от фирми. През 2007 г. пък са събрани 654 000 лв.

Увеличението на такса смет се налага заради изискването от 1 януари 2010 г. общината да извозва битовите отпадъци до регионалното депо в Харманли, което ще оскъпи дейностите с около 140 000 лв. годишно по предварителни изчисления.

По данни от фирма „Волф“, която извършва сметосъбирането и сметоизвозването Свиленград произвежда около 150-200 тона боклук седмично. За да се транспортира до депото в Харманли, е необходимо 4 коли да пътуват до там минимум 4 дни от седмицата.

Междувременно зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева съобщи, че общините ще въведат нова такса за депониране на боклука. Това е предвидено в промените в Закона за управление на отпадъците, които са одобрени на заседание на Министерски съвет. Новият налог ще влезе в такса смет, която плащат гражданите и фирмите, но ще е минимален, така че да не я увеличи силно. Общините ще трябва да правят и отчисления на единица депониран отпадък в специална сметка на регионалните екоинспекции, на територията на които се намира депото, и ще се ползва от общините. Парите ще се използват за рекултивация, за закриване на старите депа. В момента масово общините не използват такса смет за инвестиции и за дейности по подобряване на услугата, поясни Манева. Целта е да се увеличи делът на отпадъците, които ще се рециклират. Кметовете ще са заинтересовани да оползотворяват по-голямата част от боклука, твърди зам.-министърката.

Какви точно ще са минималните отчисления, ще стане ясно през февруари 2010 г. За управлението на отпадъците общините ще трябва задължително да участват в регионални сдружения, като прекратят сега съществуващите форми на управление. Ако не го направят и не наберат нужния финансов ресурс за закриване на изчерпаните депа, те няма да получават средства от бюджета, от екофонда, нито пари от еврофондовете.

Елена МИХАЛЕВА