19
Съб, Юни
23 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Новорегистрираните са 251, от които 150 са свиленградчани. На трудовата борса през изминалия месец са се записали работници от „Сакар“. Както „Старият мост“ писа, 60 души от персонала на завода получиха предложение да преминат на срочни трудови договори, след изтичането на които да отидат на борсата. В бюрото по труда са регистрирани и служители на „Пътни такси и разрешителни“, както и съкратени от хранителни магазини, шивашки предприятия и различни малки фирми. Входящият поток сега е доста по-голям от същия период на миналата година, средно на ден записваме по 12-13 безработни, обясни шефката на трудовата борса Северина Методиева.

От новорегистрираните през ноември 185 души са с право на парично обезщетение, което означава, че са дошли при нас от реалната икономика, казаха от бюрото по труда. Има и работници от сезонната заетост, както и от различни програми и мерки за заетост, които са приключили.

В последните месеци се наблюдавала и миграция на безработни лица. В тукашното бюро по труда се получавали много запитвания от Варна, Пловдив и други големи градове в страната за граждани с постоянен адрес в Свиленград дали са били регистрирани като безработни тук и по каква причина вече не се водят на трудовата борса. Такива писма се изпращали в случай, че нашенец реши да се регистрира като безработен в друго населено място. През последните няколко месеца броят на тези запитвания бил по-голям отколкото за две години назад. За нас това означава, че свиленградчани отиват да живеят в големите градове, където има повече възможности, обясниха от трудовата борса. До това прибягвали не само млади хора – до 35 г., но дори и 45-50-годишни.

Елена МИХАЛЕВА