23
Пон, Май
28 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Тирове често закъсват по разбитата улица, водеща до митническия терминал в свиленградския квартал Гарата. Всеки ден по нея преминават над 70-80 тежкотоварни камиона за извършване на митнически формалности.

Пътуването по тази отсечка, осеяна с ровове, е истински кошмар за шофьорите, които често трошат автомобилите си. Години наред обаче нито държавата, нито общината предприемат мерки за благоустрояването на дългата точно 347 метра улица.

Тази отсечка в края на квартала е единствената, по която могат да преминат камионите, за да достигнат до митническото бюро. Преди няколко години бе въведена забрана те да преминават по другите улици след протести на жителите на квартала. Още тогава трябваше улицата да бъде реновирана от Общината, тъй като е в чертите на населеното място. Тогавашното местно ръководство обаче не намери пари, не положи и достатъчно усилия. От Министерството на финансите отпуснаха 200 хил. лв. за бетониране на подстъпите към митническия терминал, но улицата остана непипната.

Вследствие на това митническото бюро в кв. Гарата започна да губи клиенти. Ползващи услугите му транспортни фирми се пренасочват към други митнически бюро в страната. Това се отразява негативно и на редицата спедиторски фирми, развиващи дейност тук. Често със собствени средства те запълват рововете с чакъл като временна мярка.

Освен финансово-икономически вреди, разбитата улица нанася и удар върху имиджа на общината и страната ни. Обиколил съм Европа и Близкия изток, но такъв път не съм виждал, възмутен е турският шофьор Ургюн Багджъ.

Ако в момента Общината не разполага с достатъчно средства / според разчетите са необходими около 500 хил. лв./, да поиска целева субсидия от МФ, може пък държавата да помогне. Още повече, че на правителството не му липсва щедрост.

Николай Колев