18
Вт, Юни
25 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Сайтът позволява с посочване на точен адрес, големина на жилището и други негови параметри да се определи цена или наем, като използва реалните обяви към момента, елиминирайки старите и неактивни. Освен това дава и данни за средата, в която се намира жилището, комуникативност, близост до паркове, градини и училища, магазини, чистота на въздуха и дори електорални нагласи. Така всеки може да потърси жилище с еднакви параметри в различни квартали и на база рейтинг да ги сравни. Освен това се взимат предвид и специфични данни, които често се пренебрегват от потенциалните купувачи или наематели.

За уникалното постижение на двамата разказа в обширна статия в. „Капитал Дейли“. Всичко започва с желанието на Деян да си закупи жилище. „Исках да си закупя жилище. И тъй като ежедневно работя с анализирането на големи обеми данни и вземането на решение на база тези анализи, потърсих в интернет сайт, който да предоставя обективна статистическа информация за имотите в София, събрана на едно място – разказва той. - Оказа се, че такова нещо въобще не съществува. Ето защо решихме с един мой колега да го създадем и малко по-малко добавяхме все повече и повече функционалност на услугата". И така година по-късно той все още не е закупил жилище, но за сметка на това има работеща машина, която може да анализира всеки един имот в столицата и да даде реалистична цена за продажба или наем. Оценката на имота става чрез анализирането на хиляди данни информация, които се извличат от програмния алгоритъм. „Всеки един адрес отговаря на координатна точка, за която ocenime.bg автоматично генерира индекси за качество". Тези, които потребителите могат да видят, са рейтингите за паркоместа, паркове, комуникативност, чистота на въздуха, безопасност и училища.

Всъщност оценката взема под внимание и обявите за сходни имоти наблизо, какви обекти се намират в непосредствена близост и още стотици други фактори. Най-важните обаче са посочената цена, актуалността на обявата, броят стаи в апартамента и квадратните метри на апартамента. Тоест потребителят може да види не само реалистичната цена на имота, но и къде той се класира според избраните индекси за качество. Използвана е всяка отворена информация, която може да се вземе за адрес. Това включва например информацията за наличието на синя и зелена зона в близост, както и за други регистрирани паркинги. По този начин се формира оценката за паркоместа. Също така се взема предвид и близостта до парк или до спирки на градския транспорт, като всяка една спирка е била дигитализирана от екипа за нуждите на проекта.

Данните за чистота на въздуха се получават от отворения проект https://airbg.info, който измерва гъстотата на фини прахови частици чрез над 300 измервателни станции на доброволци. Информацията показва какво е било замърсяването през последната 1 година, което включва особено важните зимни месеци, в които принципно София получава плътно одеяло от сажди. Данните за безопасността се получават директно от бюлетините на МВР за престъпността. Програмният код анализира всеки един бюлетин и автоматично записва около кой адрес какво престъпление е било регистрирано. По този начин се определя оценката за престъпността в района.

„В 21-ви век данните са власт. Целта ни е да предоставим тази власт в ръцете на обикновения потребител и да намалим информационната асиметрия на пазара", споделя свиленградчанинът Георги Демирев. Както „Старият мост“ писа през март т. г., в момента младият мъж учи икономика в университета Pompeu Fabra в Барселона. Бакалавърската си степен е завършил в Софийския университет, а след това е работил известно време в областта на приложната статистика и моделирането на данни (data science). „Реших да продължа образованието си, тъй като имам идеи как да приложа някои от техниките от data science в икономическото моделиране. След дипломирането си смятам да живея и работя в България, макар че има възможност и да изкарам докторантура в чужбина“ - сподели тогава пред нас даровитият нашенец.

Стефка КОЛЕВА