Икономика
Инструменти
Шрифт
 
„Много хора не вярват, че една община не може да бъде променена. Аз обаче бих казал, че бизнесът може да я промени. Община Свиленград е пример в тази насока. През последните години тя значително подобри своя облик. Корпоративната социална отговорност има своите аспекти, които всеки разбира по различен начин. Най-важни обаче са грижата за хората, отговорността към държавата и отношението ни един към друг“, сподели домакинът Стефан Димитров – председател на регионалната структура на КРИБ, при откриване на церемонията.
Впечатлен съм от темата на наградата – социално отговорни компании, които са партньори на местната власт. Без социалната отговорност бизнесът трудно може да постига своите цели. Това каза в обръщението си към гостите на събитието заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов. И заяви своята готовност всяка година да гостува на събитието, тъй като, според него, наградата е от изключително значение за развитието на общините в региона.
Сред официалните гости бяха заместник-председателят на 43-то Народно събрание на България Иван Иванов, зам.-областният управител Валентин Ангелов, инж. Иван Бойков, зам.-председател на Управителния съвет на КРИБ, Баръш Йенчери – търговско аташе на консула на Турция в Пловдив, генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев, генералният консул на страната ни в Солун Владимир Писанчев, Марина Стефанова - изпълнителен директор на Българска мрежа на Глобалния договор на ООН и Петър Ганев – старши икономист в Института за пазарна икономика, кметове и представители на местната власт от региона.
Грамоти получиха 33 компании, работещи на територията на различните общини от областта. Сред тях бяха големи компании като „Неохим” – за платени данъци и такси, „ПИМ“ и „Каолин“ – за благотворителност. Като социално отговорни бяха отличени и еднолични търговци като ЕТ „Нил – Никола Динков“ -
Свиленград, ЕТ „Мирослав Хусков“ – Ивайловград и „Христо Николов“ – Любимец. Връчени бяха и две специални награди. Заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов връчи първата от тях на „Каменица“ АД за устойчиво развитие и подобряване бизнес климата в област Хасково. Валентин Ангелов награди „Глобал Линк“ за приноса й в положителната промяна на облика на Свиленград.
По време на церемонията стана ясно, че заради своята значимост инициативата за връчването на наградите на компании за социалното им партньорство с общините има потенциал да стане национална.