30
Чет, Юни
13 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт
С новия си проект той ще стъпи в региона за първи път. Според осведомени, слуховете, че е бил съдружник на Суди Озкан, са неверни.
Обектът е продаден на индиеца от хасковската фирма „Комерс инвест“, която пък го е купила от Тържищна компания „Марица“ преди около 3 години. В него досега под наем се помещаваха под наем много складове, офиси на фирми, автосервизи и др. Всички наематели са получили предизвестия да освободят площите до края на тази година.
Както „Старият мост“ писа, през 2011 г. тържищната компания официално бе обявена за продан, след като съдът излезе с решение за нейната несъстоятелност. Причината борса "Марица" да бъде обявена за публична продан е непогасен заем от "НЛБ - Банка Запад Изток" на стойност 3 100 000 лева, както и неизплатени задължения към други кредитори. Община Свиленград също имаше дялово участие в компанията. Член на общото събрание на акционерите бе зам.-кметът Мария Костадинова.
Борсата е официално открита на 22 май 2001 година. Построена е с 14 360 000 германски марки. Сумата е осигурена от немската кредитна служба за възстановяване. Тържището за плодове и зеленчуци и цветя в Свиленград е разположено на площ от 54,5 дка.
Решението на общината да се включи като акционер в прокламираната като българо-немска компания „Марица“ бе взето на заседание на ОбС през март 1999 г. Предложението бе направено от тогавашния кмет Атанас Атанасов и бе прието от мнозинството въпреки несъгласието на съветниците от СДС, тогава опозиция в местния парламент. Общината участва с апортна вноска – бившия хлебозавод, като първоначално дяловият й капитал бе над 25 на сто. През юни 2000 г. тогавашният градоначалник д-р Христо Минков беше готов да продаде акциите на общината и предложи на хасковските представители да откупят дела за 780 000 лв., но до сделка не се стигна. По-късно въпросът отново бе поставен пред ОбС, но новосъздаденото мнозинство бойкотира кметските предложения. Постепенно компанията увеличаваше капитала си и по този начин делът на общината стана минимален.
СМ