Икономика
Инструменти
Шрифт
Голяма част от дигите на р. Марица в община Свиленград са възстановени, научи „Старият мост“. Преди около месец бяха запълнени пробойните в лявата част на укрепителното съоръжение в землището на Момково. Припомняме, че няколко години се чакаше дигата да бъде възстановена. Тя бе скъсана по време на голямото наводнение през 2012 г. Оттогава от ВиК-Свиленград многократно пускаха молби към „Напоителни системи“ бентът да бъде възстановен. Заради пробойните в стената при по-обилни валежи придошлите води на Марица винаги заливаха помпената станция край Момково. Само тази зима съоръжението бе потапяно три пъти, а 19 села от общините Свиленград, Любимец и Харманли оставаха седмици без вода.
Ремонтирана е и лявата дига в землището на Капитан Андреево. Там бяха почистени главните отводнителни канали на отводнително поле „Капитан Андреево – 1“, с цел преустановяване на наводненията на ГКПП и близките земеделски земи, казаха от „Напоителни системи“. Миналата година пък бе възстановена дясната част на защитното съоръжение в района на Малката Маричка.
Запитването на „Старият мост“ бе заради сигнал на наш читател, че все още дигата в местността „Орманя“ по пътя за кв. Гарата е скъсана. „Обществена тайна в града е, че институциите вдигат ръце точно от тази дига. Земеделските производители от 2012 г. и към момента търпят загуби, всяка зима стотици декари се наводняват, пропада и продукцията. Защо точно към тази дига не се предприемат никакви укрепителни действия, пречи ли дигата на някого? Преднамерени ли са действията на институциите (МЗХ, Басейнова дирекция, Напоителни системи, Областен управител на Хасковска област) точно тази дига да не се възстановява?“, се казва в сигнала. От „Напоителни системи“ споделиха, че за това съоръжение била пусната обществена поръчка, която обаче била отложена за неопределено време. Знаем за проблема и в скоро време ще насочим техниката си там, увериха от дружеството.
Диляна ЦВЕТКОВА