19
Нед, Май
23 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Внушителното съоръжение бе открито преди 20 години. За изграждането му бяха инвестирани стотици милиони левове с намерението да бъде използвано и от нашите съседки Турция и Гърция. Над 35 000 тона масла, бензин, дизел, промишлено гориво и др. побираха резервоарите на базата. Навремето тя бе най-голямата и модерна на Балканския полуостров. За оборудването й се внесоха машини, агрегати, помпи от Италия, Германия и др. западни държави. Съхранението на горивото пък бе по най-новата технология. Така и обаче огромният капацитет на базата остана неизползваем. Едва 3 - 4 години след откриването тя бе затворена, а съоръженията й ръждясаха. Сега хранилището за горива е собственост на „Петрол“ АД, което бе приватизирано през 1999 г. От началото на юни м. г. начело на Управителния съвет на дружеството застана собственикът на „Литекс моторс“ Гриша Ганчев.

Междувпрочем, последно съоръжението влезе в експлоатация през март 2001 г. Тогава тук се проведе мащабно съвместно учение на противопожарните служби от България, Гърция и Турция. Президентът Петър Стоянов, министърът на вътрешните работи Емануил Йорданов, представители на противопожарните служби от Румъния, Сърбия и Македония и други официални гости наблюдаваха как български, гръцки и турски огнеборци се справиха за около 20 минути със симулирана кризисна ситуация край граничния град. Десетки години след това базата бе оставена на произвола на съдбата, докато не се взе решение за окончателното й ликвидиране.

Свързахме се с бившият директор на Петролна база – Ангел Вълчев, за да потърсим неговото мнение. Той пое ръководния пост още от самото създаване на съоръжението. „Плаче ми се, че се стигна до унищожаването на толкова модерна база. Преди писах куп писма до различни институции, но така и нищо не се направи за спасяването й“, сподели Вълчев.

Диляна ЦВЕТКОВА