Икономика
Инструменти
Шрифт

Хотелът в Капитан Андреево в момента се разпродава. В него са вложени 400 000 евро инвестиции. Той бе направен на мястото на бившия шивашки цех, а посещаемостта му си изплащаше вложените пари. От 15 години той предлагаше 11 стаи за нощувка, ресторант и магазин за сувенири. В него са работили 16 местни хора, в момента остава само управителят, комуто е разпоредено да разпродаде имуществото – нови климатици, фризери, посуда, обзавеждане и др. На тезгяха е турено всичко, стига само и само да се покрие част от разходите. Ако сградата бъде изоставена на произвола на съдбата, ще бъде разграбена. Заради пускането на част от отсечката на магистралата преди време капладисана бе и хотелската база на СОМАТ, която се пълнеше с тираджии.

Около 4 – 5 бензиностанции, газстанция, 5 – 6 ресторанта и заведения, над 20 магазина на ще бъдат затворени. Само в двете големи бензиностанции персоналът общо е наброявал около 80 души. В момента обектите вече са пусти и веднага се усеща кризисната ситуация.

Засега остават офисите на спедиторски фирми. На тях им е даден гратисен период, като е оставена тясна пътечка през оградата към пункта, колкото обслужващите служители да минават пеша или с колело. Когато временните постройки се преместят евентуално вътре в пункта, и този достъп ще бъде отрязан. Така капитанандреевци, генераловци и свиленградчани, които си изкарваха прехраната покрай международния път, ще бъдат отрязани от границата. Затова бъдещето на селото се очертава безрадостно. Хората в млада и на средна възраст с деца ще бъдат принудени да търсят препитание другаде.

А беше време, когато буквално се избиваха за терени край двата паркинга. През 90-те години, или т. нар. мутренски времена, се трепеха кой да вземе място при паркинг Генералово и Руския паркинг. Сега дойде краят и на бизнеса покрай международния път. На това могат само да се радват предвидливите властимащи и местни бизнесмени, уредили се с атрактивни терени край магистрала „Марица“.

СМ