06
Пон, Дек
15 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

През миналата година наполовина са спаднали продажбите на дърва за огрев. При добити по план 24 000 плътни кубически метра са реализирани едва половината – 12 – 13 хил. Тази година плануваните кубици са повече – 29 хил., но времето е топло и пазарът на дърва за огрев изобщо не върви. „Трябва поне един месец температурите да са под -20°, за да можем да компенсираме до известна степен загубите“, притеснява се Тодоров.

Самите фирми за продажба на дърва, които се явяват на търгове, изобщо не проявяват интерес, защото складовете им са пълни. През декември 2013 и през януари т. г. лесничейството е обявило общо 5 търга. „Имаме 10 обекта по 10 хил. куб. м за отопление, вече два пъти се разиграва търг, но няма желаещи. Яви се само една фирма за един обект, и то на базисни цени. А преди по 5 – 6 фирми са наддавали за един обект“, каза началникът на Горското.

Дори за дървата, които лесничейството директно продава на граждани по 36 лв. за куб. м, няма клиенти. Дребните продажби от по два – три кубика изобщо не променят ситуацията. Инж. Тодоров се оплака, че е бил принуден да смъкне цените с 10%, колкото има право по закон. Сега ще иска разрешение за още поевтиняване на продукцията. А складовете на предприятието са препълнени с дървесина, която престоява и губи търговски вид.

Трагично е положението и с технологичната дървесина. Причината е, че гръцките преработвателни фабрики спряха да работят, а нашите търговци не могат да си получат от тях парите и така ситуацията става патова. Намалено е производството на българските предприятия за преработка на дървесина в Бургас и Стамболийски.

„От 1 000 куб. м топола миналата година съм продал едва 78 – сподели инж. Тодоров. - Спадът е 12 пъти. От 600 кубика бор пък нито един не е продаден от март м. г. насам.“

Надеждата, че Горското скоро ще се измъкне от кризата, не е много голяма. При това меко време сега се спестяват дърва и домакинствата догодина ще купуват много малко. Ако пък застудее и завали сняг и дъжд, горските терени се разкалват и дървесината не може да се извозва.

СМ