23
Пон, Май
24 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Спешно на пункта за разговори с протестиращите пристигна заместник-министърът по транспорта, информационните технологии и съобщенията Албена Лазарова.

Превозвачите се оплакаха от рестриктивните мерки, които турската страна прилага спрямо тях. Българските камиони умишлено и необосновано се бавят на границата, наложени са са ограничения от 550 л гориво в резервоарите им, които не важат за турски тирове, времевият срок за престой е ограничен между 10 и 14 дни и пр. Напрежението ескалира най-вече от писмо на турското министерство на транспорта, изпратено до тамошните митнически власти , с което се разпорежда служителите да гледат щателно всеки превозен документ, особено на българските камиони - фактурата, износната декларация, ТИР-карнети и т.н. Ако товарът е за различна страна от посочената в карнета или СМР, задължително да се изисква документ за преминаване през трета страна. Това обаче е в противоречие със законодателството на Европейския съюз, където има свободно движение на стоки, подчертаха превозвачите.

Рестрикциите обаче паднаха в четвъртък следобед, след като България заплаши Турция с реципрочни мерки спрямо турските превозвачи, обяви зам.-министърът на транспорта Албена Лазарова на брифинг в Свиленград. Заедно с началника на Държавната автомобилна инспекция Валентин Божков тя договорила с турската страна среща на транспортните министри на България и Турция Кристиян Кръстев и Бинали Йълдъръм, на която да бъдат изгладени проблемите. Срещата е планирана за след 20 дни. Дотогава блокадата по границата се прекратява.

Ако обаче и един български камион бъде неправомерно задържан, още от понеделник ще блокираме отново само Капитан Андреево, но и всички ГКПП-та по българо-турската граница, поставиха ултиматум инициаторите на протеста от Българската Асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

Делегация от недоволни български превозвачи и представители на Министерството на транспорта и Държавната автомобилна инспекция е предала на ръководството на турските митници сигнали за корупция, подплатени със записи. Нашите шофьори са изнудвани да дават рушвет от по 100 - 200 евро на тир, за да го пропуснат през границата с България. Иначе го бавели по 3 - 4 до 5 дни, което проваляло графика им, твърдят превозвачите.DSC 0

СМ