10
Сря, Авг
31 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Конкурсните книжа бяха отворени публично от нарочна комисия с председател Николай Д. Колев. Освен „Торре“, документи бяха подали още две фирми - хасковската „Поли“ и свиленградската „Бойдеви“. На първо място обаче комисията е класирала харманлийската, чиито резултати били най-добри. От „Торре“ предложили най-ниски цени за билети, много опции за обществено-полезни дейности в полза на общината и др.

Според условията на конкурса кандидатите трябваше да имат лиценз за обществен превоз на пътници, необходимите МПС-та от определени категории, квалифициран персонал за обслужване на съответните линии, осигурена гаражна и сервизна база, да спазват изискванията за качество на обслужването и др. Голямо значение при избора на победител имаха възрастта на автобусите (не по-стари от 15 г.), екологичните им качества, добрият външен вид, цената на билета и др., обясниха от ОбА.

Миналата година фирма „Бойдеви“ обслужваше маршрутите до София и Пловдив. Срокът на договора тогава бе за 1 година, тъй като имаше проблеми в националната транспортна схема. Сега споразумението с „Торре“ е за по-дълъг период от време - 5 години, и ще бъде сключено след като изтече определеният в закона срок за обжалване. На свиленградската фирма остава задължението за превоз на пътници до Хасково, Варна, междуселищните линии в общините Свиленград и Любимец, както и до кв. Гарата.

За втора поредна година „Ники-Нели“ не взе участие в надпреварата. Собственикът Иван Колев обясни, че неговите рейсове без друго ще пътуват до София, защото е сключил договор със Столична община. Това е и причината да не се включи в търга на ОбА - Свиленград. Автобусите на фирмата ще тръгват от Свиленград в 5: 30 и 6: 30 ч.

Диляна ЦВЕТКОВА