23
Нед, Юни
18 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Наредбата е в сила от 15 септември 2009 г., но от тази година броят на храните табу се увеличи. Сред забранените храни Милушева посочи пържени картофени и зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки, пържени тестени изделия. От училищните будки трябва да изчезнат захарните и шоколадови изделия (с изключение на шоколад), сладкарските продукти с високо съдържание на мазнина и захар - торти и пасти със сметанов и/или маслен крем, сиропирани сладкиши. Не се допуска и консумацията на сухи супи и сухи бульони от ученици. Ограничава се и използването на мазнини, захар и сол в училищните столове и бюфети. От менютото на учениците отпадат и газираните напитки.

Инспектирах всички лавки в свиленградските училища, сподели още Милушева. Като цяло предписанията се спазват с малки изключения. В кв. Гарата например се продаваха вафли и имаше изложени 2-3 газирани напитки.

Единственият резултат от допълнителните изисквания към наредбата ще бъде затваряне на училищните бюфети и излизане на учениците на улицата, категорични са наематели на школски лавки. Според тях, въпреки забраната, децата ще продължат да консумират „вредните“ храни и напитки. Има ли го извън вратата на училището, децата ще си го купуват и ще го консумират, и никой не може да ги спре.
На редица недомислици в наредбата се натъкват наемателите на бюфетите. В нея например се препоръчва предлагането само на 100% натурални сокове, без консерванти, а такива са само прясно изцедените. Те със сигурност няма да са по джоба на учениците и техните родители. Сандвичите с пълнозърнест хляб също не се търсят и обикновено се изхвърлят от търговците. Парадоксалното е, че в наредбата не се забранява предлагането на любимия на всички деца кетчуп - продукт с високо съдържание на оцветители и консерванти.

Диляна ЦВЕТКОВА