16
Вт, Авг
24 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Реализирането на цялостния проект ще осигури по-голяма безопасност на пътуващите, ще намали негативното въздействие върху околната среда и повиши мобилността на населението, каза още Дилов. Влаковете ще развиват скорост от 160 км/ч до 200 км/ч, като до Пловдив ще се стига за около час.

По план в участъците, където се пресичат жп линия и шосеен път трябва да се направят надлези, сподели Ивайло Дилов. Предвижда се и изграждането на шумозаглушителна стена. Модернизацията на трасето включва и реконструкция на гарите в Харманли, Любимец и Свиленград. Там ще бъдат монтирани специални подемни асансьори, отговарящи на европейските изисквания за достъп на инвалиди до обществени сгради и места.

На гара Любимец ще бъде построен подлез с транспортни рампи с излаз към пероните и двете съседни улици в града. Релсите на един от коловозите ще бъдат изцяло подменени.

Най-мащабна ще бъде реконструкцията на гарата в Свиленград, каза Сашо Костадиновски, ръководител на проекта. След иновирането сградата ще придобие модерен облик, а пътниците ще се радват на топла и уютна чакалня. Реализирането на проекта включва разделяне на пътническа от товарна жп гара, каза още Костадиновски. Предвидено е допълнително да се изградят минимум четири приемно-отправни коловоза, от които два за Шенген.

Диляна ЦВЕТКОВА