23
Пон, Май
28 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

46 500 000 лева по проекта са осигурени по оперативна програма „Околна среда“, а останалите пари са от общинската хазна, обясни градоначалникът. Смятам, че това е една от най-чаканите вести от ЕС и поемам цялата отговорност за изпълнението й. По такъв грандиозен проект все още не сме работили. Досега най-голямата усвоена сума по европейска програма е била 3 милиона лева, уточни Манолов.

Изграждането на канализация в кв. Гарата бе обещано преди години от градоначалника. Още при първия си мандат той пое такъв ангажимент към жителите на отдалечения от Свиленград квартал. „Не можем да повярваме, че идва краят на септичните ями и на облаците прах по улиците на квартала - споделят гаралийци. - Мечтаем за това, откакто се помним.“

С парите по програмата трябва да се изградят още пречиствателна станция за отпадни води (до новия жп мост), да се довърши канализацията в кв. Гебран, да се поднови водопроводната мрежа в кв. Изгрев. В сумата са предвидени и пари за обезщетение на собствениците на земи, които ще бъдат отчуждени за прокарване на ВиК тръбите. Благодарение на изпълнението на проекта проблемът с наводняването на улиците „Граничар“ и „Крайречна“ ще бъде решен, каза градоначалникът.

Договарянето с фирмите-изпълнители ще е през зимния период, за да може в началото на пролетта да започнат и същинските строителни дейности, които трябва да приключат до юли 2015 г.

Диляна ЦВЕТКОВА