04
Пон, Юли
24 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Вие си направете сметката колко ми е оборотът, жалва се още той. Затварям и давам помещението под наем. Празните помещения обаче в града ни се увеличават, а твърде рядко се появява наемател, който решава да търгува. Обикновено след два- три месеца се отказва, тъй като е затънал.

В положението на Ангел Михайлов са много търговци в Свиленград. Соня Иванова, която от 13 години има магазин, също пусна кепенците. Няма как с продажбата на едно яйце или хляб да си платя наема, тока, осигуровките и другите разходи, жалва се жената. Да не говорим да остане нещо и за мен. Просто съм принудена да затворя, допълни още Соня. Тази година е най-лошата за бизнеса след кризисната 1997 г, споделят други собственици на търговски помещения. Те коментираха, че продажбите на дрехи, сувенири и посуда в сравнение с последните няколко години са намалели почти тройно. От цветарските магазини също се жалват, че търговията им не върви. Хората вече не празнуват, както едно време, казват те. А и да си ходят на гости, предпочитат да купят нещо за масата, отколкото цветя. И по сватбите дори не подаряват букети, коментират още собственици на цветарници. Наблюдава се и тенденцията все повече свиленградчани да предпочетат да пазаруват от т. нар. „втора ръка“ магазини.

Според продавачите, причините за минималната печалба са високите наеми, конкуренцията на големите вериги, които ги подбиват с непосилни за тях ниски цени и най-вече силно свитото търсене.

Кризата толкова много се отразява на свиленградчани, че те още повече затегнаха колана и ограничиха парите дори и за храна. Масово хората извън елита си носят тази година старите тоалети. Стига се дотам, че майки разменят дрехите и обувките на децата си, за да пестят разходи поне за това.

Диляна ЦВЕТКОВА