23
Пон, Май
28 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

През седмицата от „ Лукойл България“ обясниха рекордните цени на горивото със скока на петрола на международните пазари.

За съжаление и стандартният бензин може скоро да премине летвата от 3 лв. Международната обстановка, която влияе върху цените на петрола, предполага през септември и октомври да се стигне до поредното покачване на световните котировки, споделиха работещи в бранша. Според тях, високите цени на горивата ще доведат до фалити на по-малките бензиностанции.

Хваща ме бяс, защото купувам горивата на висока цена, каза Трифон Стайков, собственик на малка бензиностанция в града. Отстъпката, която ползвам, е едва 15 стотинки. От нея трябва да платя ДДС, ток, заплати и за мен не остава почти нищо. Потреблението на гориво намаля. Клиентите са същите, но зареждат за минимални суми от 5 до 10 лв. Добре, че са гърците. Събота и неделя идват на пазар у нас и ми правят по-висок оборот, допълни той. Клиентите от Гърция предпочитат да зареждат колите си в Свиленград, защото бензинът у тях е 2 евро. Те действат като спасителна сламка и за останалите 7 бензиностанции в града.

Повишаването на цената на горивата убива бизнеса в България, пък сподели инж. Драгомир Драганов от „ Пътища и мостове“ ЕООД гр. Варна. Като за пример посочи, че при оферирането на обекта, който изпълняват в Свиленград и региона, единичните цени на строително-монтажната дейност са образувани при предпоставка 2, 20 лв. с ДДС за литър дизелово гориво. Дизелът в момента е 2, 76 лв., допълни той. Разликата от тази цена се поема изцяло от нас. Това води до фалит на малките и до огромни затруднения и работа на загуба за големите фирми.

А според голяма част от шофьорите автомобилът вече не е необходимост, а лукс. По улиците на Свиленград все повече се срещат хора с колела. Алтернативното превозно средство хем не бърка в и без това изтънелия им джоб, хем действа добре и на здравето им.

Диляна ЦВЕТКОВА