07
Нед, Авг
25 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Въпросът за соларните системи на територията на страната стана особено актуален преди дни, когато стана ясно, че ел. енергията скача драстично от 1 юли с близо 14%, а основна причина за поскъпването са високите цени, на които държавата е задължена по закон да изкупува произведения от фотоволтаици ток.

Справка в клиентския енергоцентър към EVN в Свиленград /към който се водят Любимец, Свиленград, Ивайловград/ показва, че в момента са сключени договори и се изкупува електричество от 16 слънчеви централи в общините Свиленград и Любимец. В Свиленградско 1,5 мегаватчасови има в землищата на Пъстрогор, Лисово, Щит и Мезек, в Генералово са монтирани три по 60 киловата, а край Пъстрогорски път – една 600 киловатова. Всичките тези системи дават общо близо 7 мегавата ток, докато потреблението на електричество в цялата община е около 9 мегавата. В община Любимец съотношението в полза на соларните системи е още по-впечатляващо. В общинския център има 5 мегаватова централа, в керамична фабрика – също толкова голяма, на покрива на ЗММ – 600 киловатова, в Георги Добрево – 3 по 100 киловата, край с. Оряхово – една от 600 КВч и една голяма – 16 МВч. Потреблението в цялата община Любимец възлиза на около 5 – 6 мегавата. Мощната централа в непосредствена близост до Оряхово още се монтира, като в момента с черните панели са заети, по думите на местни, около 450 дка. Щели да се покрият още 250 дка към Изворово. Като цяло хората са доволни, че селото е живнало, строителите правели оборот в заведенията, плащали и квартири, макар и в единични случаи – със закъснение. Местни авджии обаче споделиха пред екип на „Старият мост“, че ловът силно е намалял след монтирането на соларите.

В региона има и лични или за собствени нужди фотоволтаични системи, които са монтирани в урбанизирани територии на покривите на сгради и прилежащи терени, промишлени здания, складове, заводи. Такива има 2 в Любимец, в Сладун и Малко градище.

Според приетия през 2007 г. Закон за възобновяемите и алтернативните енергийни източници НЕК бе задължена да изкупува енергията от солари и ветрогенератори, макар и около 20 пъти по-скъпа от тази на АЕЦ Козлодуй, и то за 25 години напред. В двете общини тук масово се заявяваха инвеститорски намерения, а местните парламенти с лекота даваха съгласието си за строеж на енергийни паркове, за което „Старият мост“ писа.

СМ