07
Нед, Авг
25 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Фирмите наддаваха за обект от 2 260 плътни кубика дърва за огрев /дъб/ в землището на Дъбовец, както и за два обекта топола с около 500 плътни кубика в землищата на Свиленград и Любимец. Поради голямата конкуренция на търга цената на тополата се покачи с около 10 лв. за кубик и достигна 63 лв./куб. м и 70 лв./куб. м за двата участъка, които бяха спечелени от две различни фирми от Стара Загора и Асеновград. Цената на дървесината за огрев се покачи още повече – от 60 лв. за кубик на 80 лв. за кубик. Обектът бе спечелен от димитровградската фирма „Интер Лес“ ООД, която предложи 181 010 лв. при начална цена 137 000 лв. Така се очаква дървата за огрев да поскъпнат с 5-6 лв. до около 68 лв. за кубик. Сечта на дървесината ще се извършва от ЕТ „Марияни“ - Свиленград, която е спечелила търг. Предвижда се около половината от добитото количество да бъде пласирано в Свиленград. Очаква се извозването и продажбата на твърдото гориво да стартира до десетина дни.

В момента 50 на сто от дървесината се продава с решение на министъра на земеделието и храните на трите стокови борси в страната – в София, Пловдив и Русе, а останалата се пласира чрез открити търгове. Собственици на малки и средни предприятия в дървопреработвателния бранш излязоха на протест в столицата с искане да не се продават дърва на борсата. Хората от бранша твърдят, че има недостиг на промишлена дървесина, с която да работят. От сектора предвиждат фалити и съкращения. Преработвателните предприятия настояват изцяло да отпадне търговията на борсата, защото малките и средни фирми нямат достъп до борсовите търгове. В деня на протеста директорите на шестте държавни горски предприятия дадоха пресконференция, като заявиха, че търговията на дървесина през стоковите борси ще премахне сивия сектор в бранша и ще помогне за прозрачно формиране на цените.

Държавните горски стопанства трябва да имат възможност да назначават работници, които да могат да добиват на труднодостъпни и неатрактивни места, както и при извънредни ситуации, каза инж. Пейо Върбанов - директор на Югоизточно държавно предприятие – Сливен, под шапката на което е и свиленградското лесничейство. Според Върбанов във всяко горско стопанство могат да се открият до десет работни места, които няма да пречат на частните дърводобивни фирми. За нас е по-изгодно да се работи с фирмите, но при екстремни ситуации е необходимо държавата да може да осигури дървесина, каза той и даде пример със ситуацията в село Бисер. Трябваше да осигурим спешно дърва за хората, в такива сюблимни моменти са необходими собствени работници, а не че държавата ще изземе дърводобива, заяви Върбанов.

СМ