07
Нед, Авг
25 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Скокът в цените на горивата доведе до поскъпване на автобусните билети. От свиленградската фирма „Бойдеви“ вдигнаха цената на превоза до София от 22 на 25 лв. и до Пловдив – от 10 на 11 лв. Засега билетите до селата в общината и до Хасково не са поскъпнали.
Рекордните стойности на горивата рефлектираха и върху цените на зеленчуците. При зелето скокът е със 100 % и то вече се продава по тукашните търговски обекти за около 1,20 за килограм, вместо за 0,60 лв./кг. Цената на краставиците е увеличена от 2,80 на 3,80 лв. за килограм, на морковите – от 1,20 на 1,40 лв./кг, а на спанака – от 2,80 на 3,20 лв./кг. Според търговци високите цени на зарзавата се дължат и на студеното време, заради което спря движението на тировете и вносът намаля. Освен това заради ниските температури се налагало да отопляват складовите помещения.

Поскъпване има и при месото. Килограм трупно свинско вече струва 5 лв., вместо досегашните 4,70 лв. Увеличението ще се отрази и на цената на мръвката на дребно по магазините, както и на месните изделия.

СМ