Икономика
Инструменти
Шрифт

В останалите общини от областта цената е като в Свиленград. Изключение прави Димитровград, където ВиК-то е общинско. Там водата е най-евтина, като утвърдената цена е 1,86 лв. за кубик. Така в бригадирския град Н2О струва с лев по-малко, отколкото в Хасково, въпреки че и там се плаща такса за пречистване.

Като причина за поскъпването от Водното дружество изтъкват факта, че от 2009 г. насам цената на водата не е променяна, а на електроенергията се е покачила на два пъти.

Във вторник в Областна администрация пък бе учредена ВиК асоциацията на Хасковска област, в която влизат 9 общини. Неин председател ще бъде губернаторът Ирена Узунова.

Учредената асоциация получава активите на ВиК, а дружеството остава единствено оператор, казаха от областната администрация. Обединението ще се управлява от общо събрание, което ще взима решения с мнозинство от 75% от гласовете. Източниците на финансиране са три - държавен и общински бюджет, европейски фондове и приходите на ВиК операторите. Асоциацията е органът, който сключва договор за управление на ВиК инфраструктурата с ВиК оператор и съответно определя условията, уточниха от областната администрация.

СМ