18
Сря, Май
24 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Държавата също печелеше, тъй като в хазната постъпваха такси от две разрешителни за всеки курс. С писмото на Божков обаче този вариант се елиминира, тъй като ако превозвачът иска втори тир-карнет България – Русия, от 1 януари вече се изисква фактура за стоката. Всъщност се вменява на превозвачите да знаят какъв е произходът на транспортираните от тях стоки и да доказват този произход, без да имат възможност и задължение да правят това.

Поставени сме в нокаут, не можем да осъществяваме международен превоз на стоки с различен от български произход, каза Димо Стоянов, собственик на транспортна фирма, на нарочна пресконференция, организирана в Свиленград от засегнати предприятия. В момента само тук има около 20 натоварени тира, за които фирмите плащат по 100 долара неустойка на ден, каза Стоянов.

Ние не сме ли български фирми? Не сме ли част от българската икономика, не плащаме ли данъци, при това без да искаме субсидии от държавата, каза пред журналистите управителят на транспортна фирма Филип Пасков. Той посочи, че превозвачите се чувстват излъгани от държавата, защото вече са платили задължителната „Гражданска отговорност“, която за композициите е между 700 и 1 200 лв., автокаско, винетки за 2012 година, а всъщност няма да могат да работят.

Превозвачите считат, че „процедурата по издаването на писмото е била опорочена, непрозрачна и несправедлива” и са подали жалба до Административен съд – София-град за спирането му. Писмото на Агенцията не е публикувано нито в сайта на административния орган, нито в сайта на министерството, нито по какъвто и да е друг начин, а е изпратено до Бюрата за обслужване на превозвачите незабавно след издаването му на 29. 12. 2011 г., се казва в иска. Документът вменява задължение на превозвачите да декларират, че няма да извършват реекспорт на стоките, което също не е от тяхната компетентност. Внезапността на изпълнение на писмото на Агенцията и невъзможността да се приложи за вече предприети превозни операции или договорени превози ще нанесат непропоправими щети за милиони левове на 150 – 200 транспортни и спедиторски фирми от страната. Освен това то засяга трудовите отношения с над 500 шофьори, над 200 души обслужващ персонал, 200 – 300 души счетоводен, спедиторски и логистичен персонал и ще доведе до ощетяване на бюджета с над 35 млн. долара от невнасяне на държавни такси и местни данъци и на осигуровки за над 1,5 млн. лева, са аргументите на засегнатите.

Административният съд излезе с определение по случая в сряда. Делото се препраща към Върховния административен съд, което на практика означава, че докато се насрочи дата, да се гледа по същество и да се излезе с решение, всички фирми, потърпевши от неадекватното писание на г-н Валентин Божков, вече ще бъдат фалирали, споделиха представители на пострадавшите фирми.

Превозвачите подозират, че целта на рестрикциите е да се елиминират малките предприятия и на тяхно място да се намърдат мощни наши или руски транспортни фирми. Някои от засегнатите вече се оглеждат да изнесат бизнеса си в други държави. В Молдова например реекспортът е разрешен и не е изключено да се регистрират там.

СМ