28
Вт, Юни
12 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Екотаксата бе въведена с цел да се намали ползването на торбичките под 15 микрона дебелина, които са най-големият замърсител на околната среда. През тази година екотаксата ще е в размер на 15 ст. на бройка, а от началото на следващата година ще стане 35 ст. Досега обложените с екотакса торбички струваха по 1 ст., когато се купуват на едро, и търговците ги раздаваха на крайните си клиенти.

Впоследствие, когато се прецени ефектът от тази нова такса, ще се въведат високи тарифи и за по-дебелите пликчета. Екоминистерството има намерения да обложи с екотакса и пластмасовите чашки, чинии и вилици за еднократно ползване.

Ще дадем отсрочка до 15 октомври на търговците и производителите на найлонови торбички, преди да започнем масирани проверки, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Първо ще бъдат инспектирани производителите и вносителите, а след това и магазините, където се разпространяват. Всеки търговец, който не може да докаже с фактура, че е закупил торбички с платена такса, ще бъде санкциониран. Размерът на глобата зависи от това колко на брой са контрабандните пликчета.

Презапасяването отпреди 1 октомври с торбички без платена екотакса ще се окаже безрезултатно, казаха още от екоминистерството. Причината е, че екотаксата не признава заварено положение.

СМ