09
Вт, Авг
27 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

 

Оказва се, че библиотеката не е на „Грийн холдинг“, тя е продадена преди доста време на трето лице. Точно тази сделка атакуват юристите на общината, като се надяват, че с обявяването й за недействителна атрактивният имот отново ще премине в ръцете на Янев и той ще има начин да си плати дълга.

Както е известно, теренът с площ 2 749 кв. м и построените в него едноетажни сгради – библиотека и пералня, бяха продадени от общината през 2007 г. чрез конкурс, спечелен от „Грийн холдинг“. Христо Янев предложи общо 1 311 000 лв. От тях 311 000 лв. бяха за имота, 600 000 лв. - за проектиране и преустройство на сградата на бившия общински съвет до стария мост в библиотека, 100 000 – за преместване на библиотеката в нея, 100 000 – за обновяване на книжния фонд и 200 000 лв. - за други общински дейности и мероприятия. Сред кандидатите да закупят апетитния имот на пъпа на Свиленград бе и турският предприемач Фуат Гювен. Тогава той предложи за имота пакет от 1 100 000 лв.Тази сума се оказа недостатъчна и победител в наддаването стана Христо Янев. Според условията на конкурса, парите по сделката трябвало да се преведат по сметките на общината в едномесечен срок от сключване на сделката. 200 000 лв. от цялата сума обаче и до ден-днешен не са платени.

Впоследствие „Грийн холдинг“ продава имота на „Актив пропъртис“ АДСИЦ /акционерно дружество със специална инвестиционна цел/ със седалище в Пловдив и управляващи Димитър Русев, Дилян Панев и Стоян Лилов. Общината плаща на новия собственик по 450 лв. месечно за наем, тъй като градската библиотека все още се помещава в сградата на бившата баня. Предвиждаше се културното средище да се премести в преустроеното здание на бившия общински съвет, където трябваше да има дори амфитеатър на открито. Както писа „Старият мост“, през 2009 г. обаче ремонтните дейности бяха стопирани заради липса на средства.

Делото за обявяване на нищожност на сделката между „Грийн холдинг“ и „Актив пропъртис“ се гледа в Хасковския окръжен съд. Първото заседание по него се е провело на 4 юли, когато лъснал неизвестният дотогава факт, че между „Грийн холдинг“ и „Актив пропъртис“ имало предварителен договор за продажбата, на базата на който пловдивското дружество е превело парите за покупката на библиотеката на „Грийн холдинг“.

Всъщност, „Грийт холдинг“ и „Актив пропъртис“ са свързани с общи бизнес интереси от години, показва фирменото разследване в информационната база данни „ДАКСИ“. Един от собствениците на „Актив пропъртис“ - Димитър Георгиев Русев, който е със свиленградски корен, участва в управлението на фирма ПТ-холдинг, която пък, заедно с Христо-Яневата „СААБ корпорейшън“ притежава „Банско тур“. Освен това ПТ-холдинг и „Грийн холдинг“ на Янев са съсобственици в обявената в банкрут „Каратур“, показва регистърът.

СМ