04
Пон, Юли
24 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

5 дни преди крайния срок за това – 9 август, вече над 30 души са подали жалби чрез Министерския съвет до Върховния административен съд. От акта по отчуждаването са засегнати над 70 имота. „Аз имам там 17 дка, вземат ми около 5, 5 дка и ми дават по 26 стотинки за квадратен метър. При предишното отчуждаване бяха оценили земята по 2 лв. за квадрат – стодели един от засегнатите – Георги Нашков. - Сега си е жива подигравка. Нито има някаква информация коя част от земята вземат, нито има скици, кара се на сляпо. На кого да се оплачеш – има само една инстанция и решението й е окончателно.“

Нашков вече е обжалвал решението за отчуждаване. За жалбата е платил 150 лв., други 300 лв. ще трябва да даде за вещо лице, отделно пък е адвокатският хонорар. Хората, които нямат финансови възможности, няма да могат да си търсят правата, смята той.

Проблем ще има и за имотите, при които има много наследници – издирването им ще е бавно, а сроковете са кратки. Законът за отчуждаване на имоти е много рестриктивен спрямо собствениците, смятат юристи. Освен това, оценката на имотите зависела от това на какви цени са се извършвали сделки в дадения район през последната година, а тук в последно време нивите били изкупувани евтино от фондовете за земеделски земи. Така може да се окаже, че собствениците ще пръснат повече пари, отколкото ще вземат от обезщетенията, дори и променени от Върховния административен съд.

СМ