21
Вт, Сеп
27 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

В южната ни съседка свиленградчани се трудят предимно в земеделието – окопават памук, бачкат в лозовите масиви, а по на юг берат маслини. Ходим да копаем, какво да правим като няма никаква работа в България, каза Георги от Любимец, който заедно с жена си Елена и трите им деца всеки ден ходят в Гърция. Тук нямаме какво да правим, а при комшиите си изкарваме пари, допълни той. Работодателят на семейството плащал по 20 евро надница на човек, давал им и закуска и кафе в 10,00 часа. Доволни сме, плащат ни, досега не са ни излъгали, каза Елена. На ден най-малко 15-20 автомобила от Любимец отпрашвали за южната ни съседка. Семейството на Борис и Минка от Свиленград пък ходи да бачка в Орестиада. Хлябът трябва да се вади, няма начин, сподели Борис. Синът им Христо пък ходел по три месеца на работа в Кавала. Сред гурбетчиите в Гърция има и образовани българи – медицински работници, учители, полицаи, разказа пред „Старият мост“ момчето. Почти цялата ромска махала в Свиленград пък била изнесена в южната ни съседка. Кажете ми къде в България ще взема тези пари, едно е, че у нас няма работа, друго, че не плащат, каза нашенец.

Автобуси на хасковска фирма, която има линии и на ден прави два курса до Александруполис и обратно, също били пълни с българска работна ръка. Надницата за бачкане на полето варирала от 20 до 40 евро на ден. Късметлии били тези, които успявали да се уредят в строителството. Там надникът скачал до над 100 евро.

Наскоро семейство свиленградчани, заминали на гурбет в Гърция, се върнаха без нито една стотинка, тъй като са били измамени, но не от комшии, а от наши сънародници. Потърпевшите са Красимир Стоянов и жена му Гита. Заради безработицата тук двамата се принудили да се доверят на напълно непознати хора от Харманли, които им казали, че ще ги заведат да берат маслини в Гърция, като им обещали по 35 евро на ден. Заведоха ни чак в едно село до Солун и започнахме работа, беряхме маслини и копаехме памук, не беше трудно, разказа Красимир. Освен свиленградчаните, харманлийците завели там и четирима свои съграждани. Изминали обаче 10 дни, а нашенците не получили никакви пари. Харманлийците правеха далавери, излъгаха ни, не ни даваха парите и накрая избягаха, каза Красимир. Тогава той се хванал на работа на друго място за няколко дни. Принудил се и да продаде мобилния си телефон евтино. Така събрал пари за пътни, за да могат да се върнат с жена му в България. Излъгахме се с жената, похарчихме 1 500 лв., а уж отидохме да припечелим някой лев, сподели нашенецът. Ако бяхме се хванали на работа в близките до границата гръцки села, щяхме да имаме повече кяр, добави той.

СМ