06
Пон, Дек
18 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

По други две дела гъркът е ответник като длъжник – едното от тях е приключило с готово определние, а другото – с разпореждане.

Исковете на Константинидис са срещу различни държавни институции – Инспекцията по труда, НАП, РИОСВ, РИОКОЗ и др. С тях той обжалва актове за глоби на стойност над 150 000 лв., които тези органи са му съставили за различни нарушения. 34 от делата са във връзка със санкции, наложени на бизнесмена за нарушения на трудовото законодателство. Глобите са различни – има и по 2 000 лв., има и по 15 000 лв. Отделно гъркът оспорва над 10 акта от РИОСВ, чиито актове са между 1 000 и 2 000 лв. Санкции са му наложени също от РИОКОЗ, инспектиран е и от пожарната служба. В исковете си Йоанис Константинидис посочва, че многобройните проверки във фабриката му са незаконосъобразни и тендециозни.

Делата се очертават като доста сложни, по тях са призовани десетки свидетели,споделиха юристи.

Както „Старият мост“ писа, през януари 2011 г. инспекторите на Държавния ветеринарно-санитарен контрол - Хасково наложиха възбрана на около 1 600 килограма риба и рибни продукти в  „Коста Фуудс”  заради липса на лиценз за работа. Фирмата е имала временно 3-месечно разрешително, което е изтекло още на 11 ноември 2010 година и оттогава не е било подновено. На фирмата са издадени акт за възбрана, акт за работа без разрешително и протокол за отговорно пазене на възбранената риба. Документите за нерегламентираното предприятие са предадени на прокуратурата. През септември 2010 г. пък близо 60 работници от предприятието излязоха на протест заради неизплатени заплати. Хората се жалваха, че работят за надница от 10 лв. дневно, а част от тях нямали трудови договори. От началото на 2010 г.  фабриката на няколко пъти е спирала работа. Лани през юни тя бе запечатана след съвместна проверка на МВР, Инспекцията по труда, РИОСВ и РДНСК, за което „Старият мост“ писа. Работниците във фабриката не са били осигурявани от работодателя си, установили инспектори от Националната агенция за приходите в Хасково. Проверката е била извършена по сигнал на Областната инспекция по труда за липса на трудови договори. При посещението на инспекторите от НАП на смяна във фабриката са били 27 служители. За двама от тях е констатирана липса на сключени трудови правоотношения. За всичките 27 души обаче било установено, че продължителен период от време нямат внасяни от работодателя задължителни осигуровки, не е подавана и информация в НАП за размера на осигурителния им доход.

СМ