26
Вт, Окт
20 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Досега инвестицията за монтирането на 4 500 слънчеви панели възлиза на 5 млн. евро. От фирмата предвиждат разширяване на парка с още 2 000 панела до достигане на 1, 5 мегавата мощност. Очакванията са до 6 – 7 години дружеството да си възвърне вложените средства.

Пазарът на добититото от слънцето електричество е гарантиран. Токът се изкупува задължително от Националната електрическа компания за 0,83 лв. на киловат. Атрактивната цена предизвиква истински бум от заявки за строителството на нови "зелени" мощности. Много голям инвеститорски интерес за изграждане на фотоволтаични системи в региона се наблюдава пред последните 3 – 4 години. Мераклии да произвеждат електроенергия от слънчевите лъчи почти ежемесечно атакуват общинските съвети в Свиленград и Любимец за отреждане на терени за целта без търг или конкурс.

Над 3 630 дка земя предостави Свиленград за изграждане на фотоволтаични паркове в общината. Отделно са частните имоти, закупени за тази цел от инвеститори. На терени в землищата на селата Пашово, Варник, Сива река, Момково и Щит ще бъдат поставени панели за преобразуване на слънчевата енергия в електричество. В община Любимец е дадено разрешение няколко фирми да поставят соларни панели върху общо 3 500 дка общински и частни земи в селата Васково, Оряхово, Георги Добрево, Ерусалимово. Специалистите са направили изчисления, че ако всички заявени намерения за инвестиции във възобновяеми енергийни източници в България се реализират, токът за потребителите ще скочи 10 пъти.

Системите в слънчевите паркове не се нуждаят от голям постоянен оперативен персонал за поддръжка и имат заводски и сервизни гаранции за 25 и повече години. Тези ниски производствени разходи са допълнителен стимул за бизнесмените. Така например  пъстрогорската слънчева централа се обслужва от само трима души.

СМ