09
Вт, Авг
27 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Купувачът трябва да изпълни редица задължителни условия, едно от които е да преустрои част от втория етаж в конферентна зала, която ще се ползва от общината до 30 дни годишно в продължение на 10 години.

Да се продаде дълги години рушащата се сграда в центъра на града бе решено от Общинския съвет по предложение на кмета Манолов през декември м. г.  Пазарната стойност на частта от имота бе определена на 2 120 000 лева без ДДС. Тогава собственици на отделни части от сградата бяха община Свиленград, Фуат Гювен и „Юробанк“. Преди време и Свободната безмитна зона притежаваше помещения там, но ги продаде чрез търг, на който се явиха мощните турски предприемачи Фуат Гювен и Суди Озкан. Наддаването спечели Гювен, който даде баснословна цена за имота и го купи.

При вземането на решението за продажба лани кметът на Свиленград инж. Георги Манолов сподели, че вече има заявени няколко инвестиционни намерения за купуването на бившия „Дом на съвета”. „Идеята е сградата да има един собственик, който да я стопанисва”, уточни градоначалникът. Сега идеята на Манолов се реализира.

Фуат Гювен е крупен инвеститор в Свиленград. Той е собственик на комплекс „Свилена“, газоразпределителното дружество „Свиленград Газ“ АД, негови са и Търговска банка D и бензиностанцията в бившата Безмитна зона. Бизнесменът е известен и с редица благотворителни жестове тук.

СМ