07
Вт, Дек
16 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Отскоро с 10 стотинки повече струва насъщният. Белият и типовият хляб вече се продават за левче. Същата е цената и на пълнозърнестия. Представители на бранша обясняват промяната с увеличените цени на суровините и горивата. Производителите не се ангажират да прогнозират дали тази цена ще се запази или предстои ново повишаване. Поскъпването на брашното неминуемо ще се отрази и на закуските и макаронените изделия. С 30-40 стотинки по-скъпо се продава захарта, която вече струва около 2,00 лева. По тази причина са увеличени и някои от захарните изделия – бисквити, вафли, шоколади и др. Покачването не е драстично, с по няколко стотинки е, каза продавачка в хранителен магазин на центъра. По-скъпо вече е и олиото, с около 5 стотинки са увеличени и киселите млека.

Килограм от българските краставици пък на свиленградския пазар се продава за 4,50 лв. Бяха по 3,50 и 4,00 лв., цената се сменя всяка седмица, от понеделник може да са и по-скъпи, обясни търговка. Аз съм продавала стоката на една цена, а като отида да зареждам е по-скъпа, кажете какво да правя, допълни свиленградчанката. Поскъпнал е и арпаджикът, като сега струва 4,00 лв. Миналата седмица беше по-евтин, сега хората само питат за цената и като чуят колко е се отказват да купуват, обясни продавачка на пазара. Увеличение има и при лука и чесъна.

Поскъпнало е и насипното кафе. От миналата седмица цената е с 50 стотинки до 1 лев на килограм повече, каза собственичка на магазинче в центъра. По думите й се очаква увеличение и при пакетираното кафе.

Горивата също непрекъснато поскъпват. Най-масовият бензин А 95 вече е 2,42 лв. за литър. Дизелът закова на 2,50 лв./л. Експерти обясняват това с високите акцизи и отказа на държавата да използва механизми за задържане на цените.

По световните борси цените на храните, макар и с малко, определено вървят надолу. Затова най-вероятно в момента трендът на поскъпването у нас се дължи на инерцията на пазара. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/ Едуард Стойчев пред информационна агенция "Фокус" в понеделник.

Според статистическите данни на комисията тенденцията на нарастващите цени на храните в страната е тревожна. На световните борси обаче всички продукти вървят надолу. Тенденцията ще се усети и у нас, но не знам кога, казва Стойчев.

СМ