16
Вт, Авг
24 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

От тази година се въвежда и туристически данък за хотелите и местата за нощувка. Предложението на кмета на общината инж. Георги Манолов е местата за отдих по селата да внасят по 0. 50 лв. за нощувка. Хотелите и къщите за гости категория 1 звезда ще дължат по 0. 60 лв. за нощувка, 2 звезди – 0. 80 лв., 3 звезди – 1 лв., 4 звезди – 1 лв., 5 звезди – 1, 60 лв. за нощувка. На съвместно заседание на Икономическата и Бюджетната комисии бе предложено данъкът за нощувка в хотел 4 звезди да стане 1 .10 лв, а в селата съответно за категория 1 и 2 звезди – по 20 ст., а за 3 звезди – по 30 ст. На нощувка.

Ното това предложение, нито пък проектът на градоначалника не можаха да получат необходимия брой гласове от членовете на двете комисии, за да бъдат одобрени. Прието бе и двата варианта да бъдат внесени в пленарната зала за обсъждане.

Размерът на туристическия данък, който за пръв път се въвежда в страната, и в другите общини е сходен с този в Свиленград. В Хасково например хотелиерите ще плащат по 0. 60 лв. за нощувка в категория 1 звазда, 0. 80 лв. - за 2 звезди, 1 лев за 3, 4 и 5 звезди. На територията на община Хасково няма хотел 5 звезди.

СМ