07
Нед, Авг
25 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Обектът е построен върху земя държавна собственост, която е разположена на трасета влизащи и излизащи леки коли и автобуси на граничния пункт, посочва в мотивите на заповедта си областният управител Румен Данев. Съгласно закона обектите за безмитна търговия преустановяват дейността си до 1 месец след влизането му в сила. Те са държавна собственост и се използват само за целите на граничния контрол или за дейности, които го съпътстват.

Според заповедта на губернатора изземването е било насрочено за 17 ноември. Тогава обаче не присъствал представител на фирмата, каквито били изискванията. Сега процедурата ще се извърши на 24 ноември, независимо дали ще има представител на „Братя Василеви“ или не.

Както е известно, бензиностанцията е собственост на турския бизнесмен Фуат Гювен. До юли 2008 г. обектът осъществяваше безмитна търговия с горива, които се продаваха по-евтино отколкото във вътрешността на страната. С отмяната на статута на безмитните обекти обаче режимът й бе променен и петролните продукти се продаваха с начислени върху тях налози.

Преди години одит на Сметната палата разкри, че Национална служба „Полиция“ е събирала процент от печалбата на фирмата, която държи бензиностанцията на ГКПП Капитан Андреево. Преводи се извършвали от 1992 г. до 2006 г., като основанието е заповед на тогавашния финансов министър Иван Костов. Според нея се давал лиценз за безмитна търговия с горива на фирмата, която срещу това подобрявала инфраструктурата на ГКПП, като внасяла отчисление от печалбата си за държавата в размер на 2-3 процента.

СМ