26
Сря, Ян
27 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Спорният терен от 435 кв. м се намира по средата на 4 декара, които „Автотранспорт“ предостави с отстъпено право на строеж на „Билла“. Според юристите на ищеца този имот е приватизиран през 1996 г. и е на фирмата собственик на местната автогара. От ОбА пък твърдят, че според регулационния план от 1993 г. теренът е бил улица и като такава остава собственост на общината.

През юни 2008 г. изпълнителният директор на „Автотранспорт“ Атанас Христонев е сключил договор с кмета Георги Манолов за покупко-продажба на спорния терен, за да се осъществи сделката с „Билла“. Още тогава е било ясно, че претенции за собственост върху имота имат и двете страни. От „Билла“ обаче бързали да изградят хипермаркета си в Свиленград и нямали време да изчакват съдебните дела. За да не се оттегли голямата търговска верига, двете страни сключват договор, предоставят терена на „Билла“, след което внасят спора в съда.

В крайна сметка тукашният Районен съд не е уважил мотивите на общината и анулира договора. Според решението на Темида ОбА трябва да върне 22 000 лв., които са й били платени от „Автотранспорт“ за терена. Общината трябва да поеме и разноските по делото в размер на 2 000 лв. и да внесе лихвите, които текат от 3 февруари 2010 г.

Общината е обжалвала това решение пред Хасковския окръжен съд. Заседание по делото е насрочено за 24 ноември.

СМ