26
Сря, Ян
27 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Както „Старият мост“ писа, разградската фирма „Антора“ ЕАД бе избрана за изпълнител на обществената поръчка по проекта на стойност близо 875 хил. лв. от нарочна комисия, назначена със заповед на кмета на общината инж. Георги Манолов. Това, по думите на пресаташето на ОбА, станало чрез открит конкурс, който се провел през април т. г. в Свиленград. Проектът се финансира с европейски пари по Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. по предложение на градоначалника местният парламент пък отпусна допълнително 40 хил. лв., тъй като част от дейностите не били залегнали в проекта.

„Антора“ има солиден опит в спечелване и усвояване на средства по обществени поръчки.  Името й нашумя особено миналата есен след идването на правителството на ГЕРБ на власт. Тогава министърът на околната среда и водите Нона Караджова огласи отчетите на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ за 2006 – 2007 г., когато министерството се ръководеше от Джевдет Чакъров. По думите на Караджова родното село на лидера на ДПС Ахмед Доган - Дръндар, е станало терен за най-скъпия воден проект на екоминистерството, докато то е оглавявано от Чакъров. 2 884 338, 30 лв. е дал той безвъзмездно от бюджета на ПУДООС по пет проекта за прокарване на канализация и построяването на пречиствателна станция на селото. Разделено на 160-те жители, които официално има с. Дръндар, това прави по 18 027 лв. на човек при европейски стандарт за икономическа ефективност 500 евро на жител.

1 345 284 лв. е стойността на най-големия от петте проекта. Той е за построяване на пречиствателна станция, канализационна мрежа и довеждащ колектор до станцията на родното село на Доган. То стана известно и като мястото, където лидерът на ДПС избра да построи огромен сарай, станал известен като Доганленд.

В края на 2006 г. освен парите за споменатия проект Дръндар получава още 563 583 лв. за реконструкция на водопроводната мрежа и изграждане на нова.

През 2007 г. са останалите 3 проекта на родното село на Доган, които са финансирани от ПУДООС. 483 819 лв. са дадени за окончателно изграждане на отходната канализация на селото, 420 175,53 лв. за довършване на водопровода и 71 476, 31 лв. за дооборудване на пречиствателната станция.

Изпълнител и на петте проекта е  "Антора", чийто собственик е Иво Илиев, общински съветник от ДПС в Разград.

Още 14 086 897 лв. е усвоила "Антора" по проекти за водопроводи, канализации и пречиствателни станции, които са финансирани от ПУДООС през мандата на министър Джевдет Чакъров, посочват национални медии. Последният одобрен проект е за водоснабдяване на с. Езерово, което е част от община Белослав. Обществената поръчка е на стойност 372 128 лв. без ДДС според решението за възлагане на поръчката, публикувано в регистъра.

Езерово е получило безвъзмездна помощ за водоснабдяване от фонда на екоминистерството на стойност 450 410 лв. в средата на май т.г. На същото си заседание управителният съвет на ПУДООС е одобрил и помощ от още 250 000 лв. за битово-фекална канализация на селото. Фирмата е изпълнила още един воден проект в същото село през 2007 г. на стойност 351 712 лв.

За 4 743 080 лв. е най-големият воден проект, изпълнен от "Антора", показват регистрите на обществените поръчки. Срещу тези пари фирмата е изградила канализационна система на с. Мъдрево, община Кубрат. Това пък е родното село на Рамадан Аталай, депутат от ДПС и баща на съдружника на Иво Илиев - Ревин Аталай. Финансирането е било по еврофондовете, става ясно от документацията на община Кубрат по възлагането на поръчката.

Мъдрево е платило и 1 048 595 лв. на "Антора" за изграждането на водопровод. Парите отново са отпуснати като безвъзмездна помощ от подопечното на Джевдет Чакъров ПУДООС. През 2006 г. пак с пари от екопредприятието е изграден междуселищен водопровод с. Севар - с. Мъдрево. Изпълнител отново е фирма "Антора" ЕООД, а сумата за изграждането на връзката е 362 872 лв., предоставени като безвъзмездна помощ.

“Антора” има още един воден проект за над 4 млн. лв., точната стойност на договора е 4 468 410 лв. Парите отново са отпуснати от ПУДООС, този път през 2007 г. Проектът е за изграждане на канализация по две улици - "Христо Ботев" и "Радецки", в град Козлодуй. Отпадният канал трябвало да свърже бл. 32 в града с пристанището на р. Дунав.

Същата година фирмата прави и канализация на с. Горно Сираково, което е част от хасковската община Минерални бани, срещу сумата от 1 690 266 лв. отново от фондовете на ръководеното от Чакъров екоминистерство.

Иво Илиев е ремонтирал базата на Гражданска защита в Разград за 1,080 млн. лв., съобщи областният управител на Разград Валентин Василев. Има сигнали за злоупотреби и административни нарушения при реконструкцията на бившето поделение на строителни войски в спасителен център, затова изпратих материалите на вътрешния министър Цветан Цветанов за проверка, заяви Василев. "Антора", която е извършила ремонта, е разследвана и за скандалната сделка за канализация на родното село на Ахмед Доган Дръндар.

СМ